Ресторантите да отворят врати от 1 март, а, евентуално, нощните барове да ги последват две седмици по-късно - за това са се разбрали представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Браншовата организация обединява част от затворените в момента заведения, а част от останалите са към други обединения, които не са съгласни и утре готвят протест с искане за по-ранно отваряне.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов посочи на съвещание в Министерския съвет, че вариантите са два - отваряне в началото на февруари с 50% капацитет, ограничено работно време и риск от ново затваряне или изчакване до началото на март и подкрепа чрез средства, отпуснати с нотификация до Брюксел през оставащото време до тогава.

Два варианта за заведенията предлага Борисов на Ангелов

Два варианта за заведенията предлага Борисов на Ангелов

Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца - до 30 април

"Ние най-много настояваме не кога да се отваря и кога да се затваря, а искаме да ни компенсират както ги компенсират в Европа и да има предвидимост - ще ви затворим на тази дата и ще получите пари до края на този месец", обясни пред журналисти след срещата зам.-председателят на БХРА Златко Златанов.

По думите му процентът на заетост след 1 март ще е съобразно заболеваемостта, а ангажиментът на властите е до края на януари помощи и компенсации да получат всички отговарящи на критериите кандидатствали заведения. 

Ресторантьорите се отказват от протестно отваряне, но не и от протеста

Ресторантьорите се отказват от протестно отваряне, но не и от протеста

По думите на Ричард Алибегов трябва завъртят колелото през февруари, защото ще има много фалити

Златанов коментира и предстоящия протест на неговите колеги. "Ние не можем да спрем хората да излязат и да кажат какво ги боли. Ние само знаем, че той (здравният министър проф. Костадин Ангелов - б.р.) няма вина. Имат вина други институции и други министерства за нашето бедствие", заяви той.

Предстои среща на БХРА с премиера Бойко Борисов и с икономическия му екип.

Министър Ангелов е обещал съдействие за последващи срещи с премиера Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и финансовия Кирил Ананиев, на която да бъдат обсъдени икономическите искания на сектора - увеличение на компенсациите за персонала през февруари на 100% от осигурителния доход, 30 на сто обезщетение от оборота за собствениците на заведения, навременно изплащане на помощите в рамките на календарния месец, за който се кандидатства, облекчени условия за кандидатстване и изплащане на помощите, създаване на гореща линия за комуникация с бизнеса, отговор на зададените въпроси от бранша в срок на 3 работни дни, удължаване на срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20 на сто от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021 г.

От БАЗ и СБЗ заявиха, че искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно - отваряне на 1 февруари 2021 г. 

Те са категорични, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша.

Припомняме, че именно от БХРА излязоха с позиция, че са обидени, че те не са участвали в предишната срещата в МЗ и не са ги питали за разхлабването на мерките.

БХРА обидени, че не са ги питали за разхлабването на мерките

БХРА обидени, че не са ги питали за разхлабването на мерките

Настояват за ясни правила за отворяне и затваряне на заведенията