Десет обекта ще бъдат санкционирани от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас заради отклонения от индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителните за заустване на отпадъчни води.

Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията, цитирани от Burgasinfo.

Санкции са наложени на ПСОВ Елените, "Авес-94″ - база Крайморие, "Франко" ЕООД - Айтос, "Мина Черно море-Бургас" ЕАД, ПСОВ Дюни, ЛПСОВ на "Парадайз бийч", "СИС Индустрийс"ООД, "Винекс Славянци" АД за цехове - Славянци и Сунгурларе и ПСОВ на „Лукойл Нефтохим Бургас".

При извършени контролни измервания експертите са констатирали превишения на индивидуалните емисионни ограничения основно по показатели неразтворени вещества, биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород и нитритен азот.

Санкциите ще бъдат в сила до преустановяване на замърсяването или до констатиране на нови стойности.

Отменени са действащи санкции на „Винекс Славянци" за цех Лозарево, „Лукойл Нефтохим" за нефтобаза Росенец и „Бургаски захарен завод" - Камено, тъй като при направените проверки е установено, че показателите са в норма.

През третото тримесечие на 2008 г. РИОСВ-Бургас е извършила 47 проверки и е взела проби за физико-химичен анализ от обекти, формиращи отпадъчни води и заустващи във водни обекти.