Строежът на „Туристическа и ски зона Алеко" е спрян със заповед на Регионалната инспекция по околната среда и водите.  

Припомняме, в края на август Експертният екологичен съвет към екоинскепкцията даде положително становище за Специализирания подробен устройствен план на „Туристическа и ски зона Алеко".

Днес обаче е взето решение за налагане на строги ограничителни мерки, с които той трябва да бъде съобразен.

В тях се посочва, че съгласно „Зониране на територията" от плана за управление на Витоша териториите за ски спорт обхващат съществуващите (използвани и изоставени) ски писти и безлесни територии.

Поради тази причина е необходимо да се избере такова решение за ситуиране на предвидените трасета за зимни спортове, така че да не се засягат дървопроизводителни горски площи, каменни реки, грамади, скални полета и  комини.

По този начин трябва да се предотврати неблагоприятното въздействие върху местообитанията, опазвани в защитените зони

В териториите за ски спорт не се допускат дейности, водещи до нарушаване и увреждане на тревното покритие. Трасетата на пистите да се изберат така, че да се използват само естествените теренни форми, без да се коригира естественият релеф, се посочва в заповедта на РИОСВ.

От там допълват, че що се отнася до съоръженията, обслужващи териториите за практикуване на зимни спортове, то капацитетът на новото съоръжение не може да надвишава капацитета на пистата, която обслужва.

Помощните съоръжения и постройки не трябва да излизат извън строителните граници на съществуващите, посочват още от РИОСВ, като отбелязват, че реконструкцията на съоръженията трябва да се ограничи в рамките на съществуващите трасета.

В заповедта на екинспекцията изрично се посочва, че не се допуска изграждане на нови въжени линии за достъп до туристическите центрове в парка.

Не се допуска използване на тежка техника и механизация извън пътната мрежа на парка.

От РИОСВ допълват, че с цел намаляване на негативното въздействие върху природните местообитания от  Натура 2000 се предвижда изграждането на няколко малки водоема за осигуряване на оводняването на речното корито с минимално количество.

Поради тази причина не се допускат дейности, които биха довели до нарушаване на естествения дебит на реките или характера на средата.

Планът предстои да бъде разгледан и одобрен от Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община, допълват от РИОСВ.

Припомняме,  еколози и природозащитници се обявиха против плановете за „Туристическа и ски зона Алеко", изнасяйки редица извършени нарушения и прогнози за бъдещо нанасяне щети на Витоша.

 В отговор от „Витоша ски" излязоха с позицията,  че в плана за управление на парка се насърчава обособяването на зони за ски-обучение, екстремни ски и сноуборд, възстановяване на системата за изкуствен сняг и изграждане на водоем.