Родители на деца, изгубили живота си на пътя, блокираха за кратко движението по ул. "Алабин" в центъра на София, съобщават bTV и Нова телевизия.

Те се събраха час преди заседанието по делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше блъснат и убит миналата година на пешеходна пътека в центъра на столицата.

Близките на всички загинали при пътни инциденти настояват за справедлива присъда по случая и като цяло за по-бързи дела и по-справедливи наказания.

Майката на загиналото момче иска доживотна присъда за обвиняемия.

Припомняме, според обвинението подсъдимия Петър Тодоров е минал с около 90 км/ч по столичната ул. "Гурко", без да спира на пешеходната пътека, като дори е форсирал автомобила. В кръвта му бяха отчетени 2 промила алкохол.

Днес Софийският градски съд отново ще заседава по делото. Очаква се да бъдат разпитани още свидетели.

Майката на блъснатото момче на "Гурко" иска доживотен затвор за извършителя
Обновена

Майката на блъснатото момче на "Гурко" иска доживотен затвор за извършителя

На днешното заседание са призовани шестима свидетели, но са се явили само двама

Впоследствие представителите на сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха с министъра на вътрешните работи Атанас Илков. И пред него те настояха за по-тежки и бързи наказания, по-високи глоби, завишен контрол и отнемане на шофьорски книжки на системни нарушители на пътя.

Родителите, загубили децата си при катастрофи с пияни и дрогирани шофьори, отправиха искане за законови промени и по-строги наказания за "джигитите". Те потвърдиха пред министъра становището си, че мярката с отнемането на автомобилите на водачите, причинили инциденти в неадекватно състояние, работи и не бива да бъде отменяна. Освен това предложиха тя да се прилага дори за водачите, превишаващи допустимата скорост. За системните нарушители на Закона за движение по пътищата пък поискаха да се предвиди полагането на обществено-полезен труд.

От Сдружението изразиха категорично несъгласие с предложенията за законови изменения 17-годишните да имат право да шофират, дори с придружител.

Вътрешният министър изрази готовност институцията да съдейства с всичко необходимо за намаляване на пътния травматизъм и подобряването на пътната безопасност.

Участниците в разговора набелязаха основни мерки, съвместни събития и инициативи за намаляване до минимум на жертвите на пътя.