Родители не одобряват условията за отпускане на средства за деца, които не са приети в детски градини, съобщава БНР.

Припомняме, преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев предложи проект на наредба за начина, по който ще бъдат изплащани средства на родители, чиито деца не са приети в общински детски градини.

До проекта, който вече е публикуван за обществено обсъждане, се стигна след протести заради липсата на места в детските градини. Инициативният комитет за промяна в образованието обаче има възражения срещу него.

Вълчев предлага компенсиране на разходите на родителите с деца, неприети в детски градини

Вълчев предлага компенсиране на разходите на родителите с деца, неприети в детски градини

Предвижда се през 2021 г. да бъдат компенсирани разходите на около 3600 деца

Според недоволните родители парите трябва да следват детето, независимо къде е то. Те настояват отпусканото от държавата финансиране да върви с детето, било то в частна градина, детски център или друга институция, при условие че се използва за отглеждане и обучение.

По-рано днес зам.-кметът по образование доктор Тодор Чобанов съобщи, че от май децата, които кандидатстват за място в детска градина в София, ще бъдат приемани по нов критерий за уседналост.

Родителите обаче са категорични, че това би решило проблема, когато се построят още детски градини и недостигът на места е стопен на 3-4 000 места. В момента обаче той бил 10-11 000.

Критерият за уседналост става водещ за прием в детска градина в София
Обновена

Критерият за уседналост става водещ за прием в детска градина в София

Новите правила за прием ще важат за първото класиране през май