За проучване ролята на мълчаливите герои на дипломацията, спасили хиляди евреи от лагерите на смъртта, призоваха учени и участници в работен семинар на тема: "Ролята на дипломатите в помощ на евреи-бежанци в годините на Холокоста".

Въпреки че са в сесия, студенти от Софийския университет присъстваха на дискусията, която се организира от Министерство на външните работи в сътрудничество с Държавна агенция "Архиви". Поводът е днешната дата 27-ми януари - Международен ден за жертвите на Холокоста.

Срещата започна с минута мълчание. Директорът на Държавния културен институт в Министерство на външните работи д-р Людмила Димитрова отбеляза, че преклонението пред паметта ни задължава не само да споменаваме тези дипломати с респект, но и знанието, и историята за тях да бъдат предадени на следващите поколения.

Експертът в Държавна агенция "Архиви" Иванка Газенко разказа за ролята на четирима български дипломати, спасили стотици евреи. Имената им били доскоро неизвестни на широката публика. Четиримата българи са Никола Пецев, Любен Златаров, Хенри Левенсон, Никола Ванчев. Служители в различни дипломатически представителства на България по света и четиримата на сходна възраст, в периода 1941-ва - 1944-та спасяват стотици евреи. Единият от тях Хенри Улрих Левенсон, който е роден в Америка, впоследствие е арестуван и изпратен в Белене.

Историята за това, което са направили и четиримата, се съхранява в личния фонд на Любен Златаров в ДА "Архиви". В записките си той отбелязва, че в дирекцията в МВнР са получавани телеграми с молби от унгарски и румънски евреи за транзитно преминаване за Палестина. Така през август 1941-ва година се стига до решението само МВнР да разрешава издаването на транзитни визи. За решението е изпратено уведомително писмо, подписано от дипломата Никола Пецев, с което той и тримата легационни секретари рискуват да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Свидетелство за делото им е и телевизионно интервю на Златаров, в което посочва, че съвестта му не допускала в лагерите на смъртта да се изпращат мъже, жени, деца, само защото са родени евреи.

Н. Пр. Посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан сподели своята лична история като дъщеря на спасено от лагерите момче. Тя изтъкна, че сега отново виждаме надигащи се настроения на омраза, ксенофобия и расизъм.

Посланикът на Италия Н.Пр. Стефано Балди разказа вълнуващата история на Джорджо Перласка, който се представял за испански консул в Будапеща и спасил хиляди евреи, както и примера на Гуелфо Замбони, който бил консул в Тесалоники - Гърция и осигурявал преминаването им от Солун в Атина.