Македонското правителство обяви тридневен траур от 23 до 25 ноември заради 46 души, които изгоряха в автобус на АМ "Струма" край пернишкото село Боснек. Информацията е на държавната информационна агенция на РС Македония МИА. Решението бе взето по време на днешно заседание на правителството на югозападната ни съседка.

Според българските власти към момента жертвите са 45, а седмината ранени пътници са настанени в болница "Н. Пирогов". Списъкът, публикуван в РС Македония, е с 52 имена.

От македонската телевизия "Алсат" публикува имената на пострадалите в катастрофата, които са настанени в болница "Пирогов". Животът им е вън от опасност. Те са:

Ш. Н.Салех 36 години

Медина Лутфи 25 години

Лулзим Сулејмани 26 годишен - гражданин на Сърбия

Ѓила Јашаровска 49 години

Минир Јашаровски 50 години

Ебиб Пајазитовски 49 години

Зулехја Јашаровска 16 години

По-рано македонските медии съобщиха, че е отменено днешното заседание на техния парламент заради трагедията.

Премиерът на РСМ Зоран Заев, външният министър Буяр Османи и здравният министър Венко Филипче пристигнаха тази сутрин в България и посетиха пострадалите в болница "Пирогов". Проведена бе и среща между премиерите Стефан Янев и Зоран Заев. На брифинга в МС стана ясно, че разследването се поема от българските институции, като ако се наложи, ще бъде търсена и подкрепа на македонските им колеги.

От мястото на инцидента директорът на НСлС Борислав Сарафов обяви, че чака биологичен материал от близките на загиналите, за да ги идентифицират.

"Уточнихме с главния прокурор на Северна Македония и ръководителя на Спецпрокуратурата там получаването от македонска страна на документите за превозвача, пътниците", съобщи Сарафов, цитиран от българската Нова телевизия.

По думите му, огледите продължават, случаят е с изключителен приоритет в Македония.

"Разследва се от какво е причинен чутият взрив. Отново стигаме до водещите версии дали е човешка грешка или техническа неизправност на автобуса. Имало е втори шофьор, но не можем да кажем дали е оцелял. Мислим, че и двамата шофьори не са оцелели", добави Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева обясни, че обвинител №1 на България е в Хага. Тя също е на мястото на катастрофата и уточни, че Гешев е възложил разследването на екип от НСлС - най-опитните ни колеги.

"За момента в Северна Македония няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство", каза още Милева.

Междувременно стана ясно, че македонски екип е изпратен в България да помогне за разследването.

В знак на съчувствие пред македонското посолство в София граждани оставяха цветя.

Снимка 554674

Източник: БГНЕС