"Младите хора с огромен потенциал са най-важният капитал за една нация". Така президентът Румен Радев се обърна към младите медалисти от Олимпиади, прославили България по света.

Президентът участва в 9-тата Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки и ги поздрави за постиженията им през изминалия състезателен сезон.

Събитието се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН.

На него присъстваха децата, окичени с медалите си, и Алексей Христов - председател на Управителния съвет на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

Президентът похвали младежите и посочи, че победите им в науката ни изпълват с гордост.

"На този изключително труден терен вие не само отстоявате себе си и работите за напредъка на науката, но и за бъдещето на България. Едно бъдеще, което все повече се доминира от науката, иновациите и дигитализацията", каза още Радев.

На събитието бе отбелязано, че успехите в настоящия състезателен сезон са впечатляващи и България има 79 медала и грамоти от различни Олимпиади.

Президентът открои невероятните постижения на българските олимпийци като един от най-важните фактори за привличане на преки чуждестранни инвестиции в България.

"За да може една държава със седем милиона население да се мери с гиганти като САЩ, Русия, Китай и Япония, тя трябва да има най-важния капитал за всяка една нация - талантливи млади хора с огромен потенциал, които са надеждата за бъдещето на България", заяви Румен Радев.

Бе изказана благодарност както на децата, така и на техните учители и родители.

Президентът посочи още, че благодарение на успехите на олимпийците ни от силната българска школа се учат много други.