С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си мъдростта на старците и надеждите ни за още неродените. Роженският събор напомня как с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България, както гайдите заедно разлюляват непоклатимите Родопи. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на националния събор в Рожен, при което той даде началото на събитието със звън на родопски чанове.

Роженските поляни край Смолян бяха огласени от стотици малки и големи гайдари, с което започна и откриването на събитието. Радев и поздрави всички родопчани, които пазят свято традициите и за които свободата е състояние на духа. 

Ограничават движението по пътя Пампорово-Соколовци заради Роженския събор

Ограничават движението по пътя Пампорово-Соколовци заради Роженския събор

От 19 до 22 юли

По думите на Радев България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Той пожела на участниците, гостите и организаторите да запомнят събора като празник на нашата родова памет и жив извор на българското единство, защото събитието е не само сред най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината.

"Ние, българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности", отбеляза Румен Радев. Той обрисува Роженския събор като съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история.

Той припомни историята на събора - разделените родопски родове от двете страни на границата са си давали среща край Рожен. "Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души", заяви той.

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева разгледаха изложбите, музейните експозиции, етно селището, културната зона. На Роженските поляни се представят народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии.

Песните на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, на малката певица от Чепеларе Мария Бечева и на ансамбъл "Родопа" - Смолян бяха част от откриването на събора. Над 3500 участници от всички краища на страната участват във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път тази година участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

Организатори са община Смолян и сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето".