През миналата година бяхме подложени на чудовищна дезинформация и пропаганда. Това коментира изпълнителният директор на Националната мрежа за децата (НМД) Георги Богданов пред БНР.

По думите му дезинформацията се продуцира от Русия и крайнодесни религиозни организации.

"И двете финансират доста ресурси в България, за да могат да "страхуват" родителите. Едните, които са религиозните - те искат да възстановят естествения ред, тоест да дойде каквото ни е дал Бог и каквото ни е дала природата - това е и всякакви закони, които касаят родителски политики, деца, жени трябва да бъдат отменяни, и на всички родители, които не са в брак, трябва да им се подиграват и да бъдат унижавани. Другата линия е ясна - по отношение на Кремъл, които желаят да преразпределят Европа по нов начин и България да е част от една друга система, която е доста по-различна: там има антиевропейски настроения. И децата и родителите са тема, най-близка до сърцето на хората. И започна една масирана реакция, масирана кампания за това как ще дойдат норвежците и ще ни вземат децата."

В "синята стая" не се отнемат деца от семействата им

В "синята стая" не се отнемат деца от семействата им

Обмислят да стане задължителна при насилие

Под ударите на тази кампания според Богданов освен Стратегията за детето и отложеният Закон за социалните услуги, попадат още Законът за домашното насилие, който също е бил сериозно атакуван, Законът за закрила на детето, Законът за хората с увреждания. 

Вместо да отправят градивни предложения организациите, стоящи зад кампаниите сеят страхове сред родителите, подчерта той, а именно, че "заради един кариес ще ти вземат детето, заради това, че не ти е изолиран апартаментът също, заради петно на блузата ще ти вземат детето и такива подобни дивотии."

Това според Богданов се комбинира добре с като цяло неголямото доверие на българите в държавата и институциите. Има цели църкви, които са част от тази дезинформационна кампания, допълни той.

Богданов прогнозира тежка 2020 година с оглед на дезинформацията и пропагандата.

Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност

Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност

Само 15% от социалните услуги се провеждали от НПО-та

"Защото те намериха една ниша, в която да влязат - това е да будят страхове, да оказват влияние на политици, чрез определени патриотични политически организации да налагат своите тези. В крайна сметка политическите партии не разбират откъде идва всичко това и ние се намираме в една ситуация, в която няма ясна политическа воля да кажат: "Стига! Това на нищо не прилича. Трябва да вървят напред тези неща", изтъкна още изпълнителният директор на Националната мрежа на децата.  

"Думата джендър се превърна в едно страшилище в България. Африканските държави имат министри по равенството на половете и те разбират какво е думата джендър, а пък ние в България така и не го разбрахме", посочи още Богданов.

Депутатите се скараха за отлагането на Закона за социалните услуги

Депутатите се скараха за отлагането на Закона за социалните услуги

149 народни представители гласуваха "за" отлагането