Откриха несъответствия в качеството на водата в 6 столични басейна. В началото на сезона, собствениците на открити басейни трябва да дават тридневни проби на Регионалната здравна инспекция, а след това - да правят и самостоятелни проби.

Във водата се поставя натриев хипохлорид и други добавки в зависимост от РН, слагат се и препарати против водорасли, коментира пред БНР Нико Стоянов, филтърен техник и химик на басейните в София.

Постоянно трябва да се контролира киселинността на водата, защото се променя много бързо, примерно след дъжд или продължителни горещини. Бистрата вода е критерий за поддържан басейн.

При мръсен басейн няма как да се види дъно, плочки или фуга фуга, препоръчително е преди да се влиза в басейна да се вземе душ, обяснява Стоянов.

Спасители препоръчват да не се влиза в басейн около час-два след обилен обяд и да не се консумира алкохол. Най-много хора се събират в събота и неделя.

Проверяват плувните басейни и плажове в страната

Проверяват плувните басейни и плажове в страната

Ще се следи за качеството на водата за плуване

Столичното РЗИ открити в 6 басейна несъответствия в качеството на водата по химични показатели. Два от са несъответсвия и по микробиологични показатели, коментира Мариана Петрова, главен инспектор отдел "Здравен контрол".

"Държавният здравен контрол в плувните басейни се извършва системно, без предварително уведомяване. За София са вписани 48 открити плувни басейна. Към момента те са обхванати с 96 проверки в тях и над 140 проби, плюс тези, които са с тридневните поредни проби преди пускането им в експлоатация", обяснява тя.

По думите й, "към днешна дата имаме констатирани 6 несъответствия по химични показатели. Два от тях имат и микробиологични показатели. Задължително спираме басейна, без източване на водата, временно, до отстраняване на несъответствието, когато имаме отклонения по микробиологични показатели и по специфични химични показатели, които в определена комбинация и концентрация не са както трябва".

"За микробиологията, като техническо време и обработка на анализа, се изискват три дни". Колкото по-бързо управителят приведе качеството на водата в нормите, толкова по-бързо басейнът подновява работата си, допълва Петрова.

Досега са постъпили 4 сигнала за неизрядна хигиена от страна на ползващи басейните, има връчени предписания, както и едно временно спиране на експлоатацията на басейн

С нова наредба правителството следи за безопасност в плувните басейни

С нова наредба правителството следи за безопасност в плувните басейни

Определят я за съществена за туристическия сектор и за повишаване качеството на туристическите услуги