Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите поевтиня с 15% за последната половин година, съобщава БНР.

С над 30% е паднала цената на застраховката за година и половина след фалита на застрахователната компания "Олимпик".

Застрахователният експерт Милен Петков обясни, че върху цената на полицата влияят най-вече конкурентната среда и опитът на шофьорите.

Той напомни и че всички застрахователи са въвели един режим за оценка на риска. Новите водачи в повечето компании са със завишение, т.е. се приема, че това са рискови водачи, които съответно плащат по-висока цена.

Прогнозират поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност"

Прогнозират поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност"

Дори въвеждането на системата бонус-малус няма да възпре тенденцията

По негови думи след фалита на застрахователната компания "Олимпик" през 2012 г. при застрахователите има натрупан финансов буфер заради изискването на регулатора да увеличат финансовите си резерви. Това позволява постепенното поевтиняване на застраховката.

Петков заяви и че пазарът е изчистен от т.нар. "румънски проблем" - български автомобили, с българска регистрация, които са се управлявали в Румъния. Застрахователите обаче са открили механизъм да ограничат тези продажби.

Според експертните прогнози системата "бонус-малус" за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.

И собственикът, и шофьорът на колата са в системата "бонус-малус"

И собственикът, и шофьорът на колата са в системата "бонус-малус"

Започва се от "неутрален" клас за "бонус-малус"