С бели рози пред парламента омбудсманът Мая Манолова почете 8 март.

Цветята са в памет на жертвите на домашно насилие.

Манолова се присъедини към близки на пострадали от домашно насилие жени и деца, които поднесоха цветя пред Народото събрание. Събралите се пред стълбите на парламента жени поискаха и незабавни промени в Наказателния кодекс.

"Начинът да се отбележи 8 март е като изразим подкрепа за всички жени, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани", заяви общественият защитник.

През миналата година са ясни 35 случая на жени, които са станали жертва на домашния тормоз.

Препоръчват обучение и психологическа работа с жертви на домашно насилие

Препоръчват обучение и психологическа работа с жертви на домашно насилие

За регистър на причинителите на насилие призова пострадала

По настояване на Манолова всяка жена, която е на висока позиция и има публична трибуна, трябва да отговори какво е направила, за да спре безобразното пребиване и убиване на жени.

Какво направихме, за да подкрепим жертвите на домашно насилие, попита омбудсманът.

Според нея законодателството в сферата не е достатъчно, за да защити жертвите.

Манолова подкрепя акцията на жените. Те са абсолютно прави да искат ефикасни промени в Наказателния кодекс, които да накажат бързо и справедливо насилника и да действат превантивно на всички онези, които побийват жените си у дома, посочи още омбудсманът.

Оказва се, че мъжете получават с 25% по-високи възнаграждения спрямо жените със същата професия, също така констатира Манолова.

По-строги наказания за домашно насилие с промените в НК

По-строги наказания за домашно насилие с промените в НК

Системното следене да се наказва със затвор от 1 година или пробация

Това е чума, това е моя кауза. Това заяви от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева, която също излезе при жените.

Тя обясни, че е готова за нови законодателни инициативи, които да защитават жертвите и да засилят превенцията срещу домашното насилие.