Професор д-р Милан Миланов да бъде удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването и медицинската наука и практика. Това предложение е отправено днес от правителството към президента, който има тези правомощия, съобщиха от МС.

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в София. През 1973 г. завършва Медицинския университет в София. Придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение, както и спешна медицина (в България) и по трансплантация в Европейския университет в Барселона.

В периода 1991-1992 г. е бил заместник-министър на здравеопазването. Също така е изпълнявал длъжностите заместник-председател на Български лекарски съюз и общински съветник в Столичния общински съвет.

Проф. Миланов е член на Световната и на Европейската асоциации по спешна медицина, на европейските асоциации по анестезиология, по ентерално и парентерално хранене, както и на координаторите по трансплантация. Автор е на около 200 публикации на тема медицина и на редица учебници по медицина.

Проф. д-р Милан Миланов е началник на Клиника по интензивно лечение при УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.