От днес стартира мотосезонът, по-интензивното движение на мотоциклетисти и мотопедисти по пътищата е осезаемо. Те са уязвими участници в движението по пътищата. Ето защо полицията напомняна водачите на останалите превозни средства да шофират с повишено внимание към тях.

През 2018 г. у нас при тежки пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклетисти и мотопедисти са загинали 55 участника в движението и са ранени 643. Загиналите водачи на двуколесни моторни превозни средства са 47, а ранените - 555.

Сравнено с 2017 г. загиналите водачи на мотоциклети и мотопеди са били с 4 по-малко (51 за 2017 г.), а ранените с 46 (601 за 2017 г.). Най-голям брой пътнотранспортни произшествия със загинали водачи на двуколесни ППС има регистрирани на територията ОДМВР-Пловдив - 9, ОДМВР-Варна - 6 и СДВР - 4, а най-много ранени - на територията на ОДМВР-Пловдив - 84, СДВР - 71 и ОДМВР-Варна - 65.

Пътна полиция призовава водачите и на двуколесните, и на останалите пътни превозни средства, да проявяват повече толерантност и дисциплина на пътя.

Снимка 415244

Източник: БГНЕС

Препоръки към водачите на мотопеди и мотоциклети:

С настъпването на пролетта идва и време за старт на мотосезона. В Пловдив той вече беше открит, но е време да обърнем внимание на безопасността, за да може в края му да няма нито един загинал.

В началото на мотосезон 2019 г. "Пътна полиция" се обръща с някои свои препоръки към уязвимите участници в движението по пътищата - мотоциклетисти и мотопедисти.

За техническата изправност:

Не прави компромиси с техническата неизправност! При необходимост отложи пътуването до отстраняване на повредата! Консултирай се с компетентни специалисти!

За екипировката:

При всички случаи при падане от мотоциклет или мотопед и водачът, и спътникът му падат и се удрят в земята, в бордюра, в стълба, в дървото, в стената или в друго превозно средство.

Затова: Използвай защитна каска! Осигури каска и за спътника си! Снабди се с подходящо облекло и други протектори!

За правоспособността:

Управлението на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Не се изкушавай да караш моторно превозно средство, ако нямаш свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по ЗДвП, а ако повториш нарушението - ще ти бъде потърсена наказателна отговорност. Голяма част от пътнотранспортните произшествия с двуколесни МПС са допуснати от неправоспособни водачи.

Затова: Ако си неправоспособен, информирай се за изискванията за водач на МПС според Закона за движението по пътищата (ЗДвП)! Осведоми се за административнонаказателната и за наказателната отговорност, която носиш при нарушения на ЗДвП! Управлявай мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач!

За пътната настилка:

Пътната настилка може да е неравна; след зимата - с остатъци от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои; след дъжд - хлъзгава и особено опасна. В населените места, твърде често на нови места, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности и повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки за предпазване на други уязвими участници в движението, каквито са пешеходците.

Затова: Бъди внимателен на завои и при движение в близост до края на платното! Бъди подготвен за среща с непредвидени опасности! Не забрявай да следиш за знаци и маркировка за изкуствени неравности и повдигнати пешеходни пътеки! Когато преминаваш през тях, намали скоростта и бъди внимателен - може да пресича пешеходец!

За скоростта и сигурността:

В сравнение с останалите ППС двуколесните МПС са: по-нестабилни, по-незащитени и по-незабележими.

Причините са свързани с балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият им габарит и изкушението за движение с по-висока скорост. Особено опасни са приятелските надпревари и скоростните състезания ("гонки"), които не са регламентирани или възникват случайно и внезапно и се провеждат извън обезопасени за целта трасета. Резките промени в скоростта и внезапните спирания, слаломите между превозните средства, атрактивните акробатични демонстрации и емоциално предизвиканите гонки с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и други участници в движението на пътя.

Затова: Избери уравновесен и неагресивен стил на управление! Не нарушавай скоростните режими! Не участвай в нерегламентирани състезания ("гонки")! Избери подходяща за условията скорост и спазвай по-голяма дистанция.

При всички случаи си изгради навик да се пазиш сам на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това.

На мотопеда/мотоциклета си по-трудно забележим от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднеш в така наречената "мъртва точка" на огледалата за обратно виждане. Не забравяй, че поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движиш, си невидим за останалите.

В населените места най-често възникват катастрофи с уязвимите групи участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъди изключително внимателен при преминаване покрай: спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, лечебни заведения, паркове и при пресичане на кръстовища.

Не забравяй, че другите участници в движението на пътя не могат правилно да преценят реалната ти скорост и времето, за което ще ги достигнеш.

Непрекъснато следи движението около себе си с огледалата за обратно виждане.

Планирай времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки.

Не забравяй при пътуване в сумрак или през нощта да облечеш светлоотразителна жилетка.

При скоростни нерегламентирани състезания ("гонки") съществува огромен риск от пътен инцидент, в който да пострадаш не само ти, а и случайни минувачи - водачи на превозни средства и пътници в тях или пешеходци.

Затова: Управлявай МПС само ако си правоспособен! Помни, че с мотоциклета или мотопеда си "НЕВИДИМ"! Научи се да се пазиш САМ! Пазите и другите уязвими участници в движението - пешеходците, и своите спътници! Използвай светлоотразителни жилетки и елементи! Движи се през пътни участъци, разрешени за управляваната от теб категория превозно срество! Стигни до избраната крайна точка невредим!

За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването:

Стабилността на две колела е по-голяма, когато културата на движение е по-висока; има толерантност на пътя; е взето правилно решение при маневра или изпреварване при спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция.

Бъди търпелив спрямо превозните средства с предимство. Преди да извършиш маневра, включвай достатъчно рано мигачите. Не се движи в непосредствена близост до автомобила пред теб.

Не забравяй, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е достатъчно далече. Други често не поглеждат в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.

В забранените за изпреварване участъци и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за теб, и за останалите.

Не потегляй веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението на пътя. Бъди много предпазлив, не навлизай с висока скорост и не изпреварвай автомобили в зоната на кръстовища.

Не увеличавайте скоростта с цел да "хванеш" зеления сигнал, който изтича - винаги може да се появи неправилно пресичащ пешеходец или шофьор на автомобил, който бърза да навлезе в кръстовището още на жълт сигнал на светофара.

Затова: Осигурявай предимство и бъди толерантен! Сигнализирай маневрите отрано! Избери по-голяма и безопасна дистанция! Бъди концентриран при изпреварване! Предвиди опасностите на кръстовища!

За отговорността и гражданската позиция:

В основата на културата на движение по пътищата са както домашното/семейното възпитание, личният пример на родители и близки, така и обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието на популярни личности. Нетърпимостта към нарушаването на законите, в т.ч. и на правилата за движение на пътя се възпитава и в семейството, и извън дома от цялото общество. Отговорно е поведението, когато всички участват в процеса на възпитание в безопасно поведение на пътя. Важно е да се отчете, че не само пътните полицаи може да въздействат на нарушителите и да контролират тяхното поведение.

Без да подозираш, ти може да се окажеш пример за поведение на по-малки свои близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирай правилно поведение като участник в движението по пътищата. Не допускай юноши и младежи, които са неправоспособни или в явно нетрезво състояние, да управляват твоя или чужд мотопед/мотоциклет или други МПС. Дори да искаш да запазиш добрите си отношения с потенциални нарушители, реши кое е по-ценно за теб - предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърси съдействие от органите на реда ("Пътна полиция"), като се обадиш незабавно на телефон 112.

Затова: Бъди пример за подражание! Търси съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации! На телефон 112 подай сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!

Снимка 415246

Източник: БГНЕС