КНСБ организира на 27 октомври митинг-шествие пред Министерски съвет и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Към този момент участие са заявили около 6 000 души, членове на синдиката от различни сфери на дейност. От организацията очакват броят на протестиращите до края на месеца да се увеличи.

Основна цел на митинга ще бъде да се напомни на правителството за исканията на конфедерацията - от 10 до 15% увеличение на трудовите възнаграждения.

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

Синдикатът не подкрепя отпадането на пазарния тест при издаване на синя карта

"Ако имаме 40% от производителността на германския работник, то искаме и 40% от техния доход", заяви на пресконференция в централата на синдиката президентът Пламен Димитров. С репликата той отговори на постоянните обяснения от страна на работодателите, че заплащането в България е по-ниско, тъй като производителността на труда е значително по-ниска в сравнение с останалите европейски страни.

На някой "кресчендото" е толкова високо, че две години се занимаваме с увеличаването на заплатите, коментира Димитров, явно имайки предвид изказванията на Васил Велев от последните дни.

Пламен Димитров подчерта, че синдикатите нямат намерение да свалят правителството и изключително много държат протестът им да не получи партийно или политическо оцветяване.

260 млн. лв. повече разходи иска КНСБ от правителството

260 млн. лв. повече разходи иска КНСБ от правителството

Синдикатът очаква позитивни резултати и в културата

Борим се за увеличаване на заплатите в реалния сектор, заяви Пламен Димитров. Президентът на КНСБ допълни, че синдикатите имат и по-широки цели, включително и подкрепа на недоволството на научните работници от ниското им заплащане, на медицинските сестри и лаборантите, където също така не достигат и хора. От синдиката очакват към исканията им да се присъединят и предприятия.

От КНСБ се противопоставиха и на намаляването на болничните с 50%, което се представя като мярка срещу фалшивите болнични листове. Те не се повод за отнемане на права. Ако трябва и джипита да влязат в затвора, категоричен бе Пламен Димитров, според когото това не може да се преглътне.

Димитров заяви и че при срещата тази сутрин с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов са представили 30 страници предложения за промяна в кодекса на труда, заплащането и реализирането на Бюджета.