КНСБ настоява за запазване на пазарния тест при издаване на синя карта в противен случай отваряме европейския трудов пазар за граждани на трети страни. Това алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция в централата на синдиката.

Стана ясно, че с предложените промени в трудовото законодателство управляващите се готвят да премахнат пазарния тест, освен за сезонните работници и за висококвалифицирания персонал.

260 млн. лв. повече разходи иска КНСБ от правителството

260 млн. лв. повече разходи иска КНСБ от правителството

Синдикатът очаква позитивни резултати и в културата

По данни на КНСБ 142-ма са получили синя карта за деветте месеца на тази година. По-голяма част от тях учудващо - са спортисти. Изглежда България внася основно спортисти за икономиката си, констатират от синдиката.

В момента няма пазарен тест само за сезонните работници със заетост до 90 дни и за 10 единични групи професии с доказан недостиг на български квалифицирани кадри и възнаграждение най-малко два пъти средната работна заплата за страната.

От КНСБ представиха данни за сезонната заетост у нас. Така за 9-те месеца на 2017 г. достъп до българския пазар на труд са получили 3 898 души. Миналата година те са били 875. От тези 3898 - сезонни са - 3256 работници, граждани на трети държави. Те са били заети в два основни сектора - хотелиерство и ресторантьорство.

"Ние не сме съгласни с новото предложение за разширяване на сезонната заетост с включването на бранша строителство. Строителството в България е почти целогодишно", посочи Пламен Димитров. Той изтъкна, че за деветте месеца на тази година по трите закона, които трябва да се изпълняват, са констатирани толкова нарушения, колкото за цялата минала година - 1170.

Предлагат облекчен режим за получаване на "синя карта"

Предлагат облекчен режим за получаване на "синя карта"

Да отпадне ежегодното подновяване на документа, е една от промените

Президентът на КНСБ бе категоричен, че синдикатът не подкрепя разширяването на списъка на дейностите, които се определят като сезонни и държат те да бъдат запазени в този вид, в който са сега.

"Пазарният тест за трудовата миграция трябва да бъде запазен", категоричен бе Димитров.

Татяна Джилянова, председател на синдиката на КНСБ в сектор туризъм, изтъкна, че 594 лв. е била заплата за първото тримесечие, а за второто 635 лв. Тя алармира, че исканите 10% за минималните осигурителни прагове не би трябвало да са проблем. По думите й има масово укриване на доходи.

Виждаме, че се обявяват официални заплати, дори в Бюрата по труда от 600, 700, 800. Относно увеличения брой работещи от КНСБ предоставиха следните данни: 2 691 са от Украйна, 133 - Молдова, 71 - Турция, 54 - Русия, 23 -Македония. 142 със синя карта на ЕС - по два режима с пазарен тест и заплата 1,6 от средната работна. Командированите граждани от трети държави - са 174 лица.