Кампания за набиране на средства за изграждане на православен храм „Света Петка" в Сливен обяви председателят на църковното настоятелство отец Силвестър Янакиев.

Той посочи, цитиран от sliveninfo.com, че е избрал именно 16 юни, защото на този ден се навършват три години от първата копка на храма

По думите му досега в сметката на „Света Петка" са постъпили близо 30 000 лева, които са недостатъчни да се започне строителството. Според свещеникa поне 100 хиляди лева са нужни за изграждането на фундамента. 

Той припомни, че най-голямото дарение до момента е направено от проектанта на сградата - доц. Д-р Минчо Ненчев. За проекта на църквата той е поискал символичната сума от 1 лв., при условие, че трудът му струва поне 80 хиляди лева. Според първоначалните изчисления за изграждането на сградата са нужни около 700 хиляди лева, а милион и двеста хиляди ще струва оборудването му.

Отец Силвестър има намерение да постави каси за дарение в общината, областна управа и големите супермаркети в града. Той има идея  близо до мястото на бъдещия храм да бъде издигнат сглобяем параклис, в който да се провеждат служения и там също да се набират средства за строежа. Свещеникът заяви, че ще поиска наличните 30 000 лева от църковното настоятелство на „Света Петка", за да осъществи тези свои намерения. 

Храмът ще бъде с разгърната застроена площ от 807 кв. м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е направен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в Архитектурен факултет, Катедра Градоустройство на УАСГ - София.

Първоначално в плана е заложено изграждането на крипта, но при заравняването се оказва, че отдолу има монолитна скала. Площта на подкуполното пространство е поне два пъти по-голяма от това на катедралния храм „Свети Димитър" в Сливен. Около храмът ще бъдат построени и прилежащи сгради - зали за обучение, църковен магазин, библиотекарски отдел и др.