Нова DMS кампания стартира от днес - този път за набиране средства за 3D сканиране и реставрация на храм-ротондата "Свети Георги" в столицата.

Фондация "15 века България", църковното настоятелство на храма и Софийската епархия обединяват усилия в инициативата за набиране на близо 200 000 лева.
DMS ROTONDA е текстът, който всеки гражданин може да изпрати като мобилно съобщение в подкрепа на инициативата на номер 17 777.

Отец Йоан, председател на църковното настоятелство, разкри на пресконференция в БТА елементи от историята на храма. По думите му, той никога не е бил разрушаван. Уникален е, още от 4 век, с четири слоя стенописи от 9, 12, 14 век и с един фрагмент и от 16 век. Това е една перла на столицата и на България, категоричен е свещеникът.

Отец Йоан обаче алармира, че стените около двора се рушат, нужна е реставрация. Настоятелството вече е проучило въпроса, като има и получена оферта за реставрирането - тя е на стойност 200 хиляди лева.

На настоятелството са нужни и 7 500 лева за сканиране на храма, което ще позволи уникалната му същност да бъде запазена завинаги. Така, при някакъв инцидент, ще имаме точна представа как е изглеждал и как да се реставрира, обясни отец Йоан.

Отец Ангел от Софийската епархия пък гарантира, че Църквата иска да подкрепи това удивително начинание и инициативата е с благословията на патриарха.

Този храм е най-старата сграда в София, която има покрив, само за това дори си заслужава да се полагат усилия, за да се заснеме храма, да се направи цифровизация, смята той.

По думите му занапред се мисли всеки софийски храм да бъде заснет, за да се даде гаранция, че ако се случи нещо, ще разполагаме с точно заснемане за улесняване на реставрация. Ако тази кампания успее тук, то от епархията се надяват да се продължи и с другите храмове.

Според историците храмът ротонда е бил предвиден за погребение на светци, намерени са кости, които се предполага, че са именно там поради първоначалната функция на храма. Има предположения и че е бил като представителна административна сграда на църквата. Когато населението масово се християнизира, в него е направен и басейн за масовите покръствания.

Георги Тодоров, член на църковното настоятелство, изтъкна, че в София има три неща от световна класа - ротондата, "Света София" и "Св. Александър Невски". Това са интернационални обекти, категоричен е той.
По думите му, щом те се реставрират и се приведат в добър вид, то обезателно трябва да се подготви кандидатстване за паметници на ЮНЕСКО, тъй като отговарят на всички критерии.