Софийски градски съд е регистрирал решенията от Националната мюсюлманска конференция, която се проведе на 24 януари 2016.

Със свое решение Софийски градски съд (СГС) регистрира новоизбраното ръководство на Мюсюлманско изповедание в лицето на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахгмед.

Това съобщават от Главното мюфтийство, след като преди провеждането на конференцията от различни кръгове бе изказана тезата, че регистрация няма да последва, тъй като самата конференция е незаконна. Съмненията си изказа и бившият главен мюфтия проф. Недим Генджев.

От мюфтийството посочват, че с решение № 11 по фирмено дело № 1659/2003г. СГС се е произнесъл относно законността на решенията на редовната Национална мюсюлманска конференция от 24.01.2016 г.

Съгласно решението промените в устава, изборът на главен мюфтия – д-р Мустафа Хаджи, изборът на председател на Висшия мюсюлмански съвет – Ведат  Ахмед, както и изборът на членове на Висшия мюсюлмански съвет, направени на редовна Национална мюсюлманска конференция на 24.01.2016г., са законни (в съответствие със Закона за вероизповеданията и устава на Изповеданието).

Съдът намира искането за вписване на тези нови обстоятелства за основателни и съответно ги вписва в съответния съдебен регистър. Решението е окончателно.

Настоящото решение на СГС поставя точката на всички инсинуации отнасящи се до легитимността на предходното и настоящо ръководство и дава спокоен хоризонт на действие през следващия пет годишен мандат на ръководството на Мюсюлманско изповедание.

Мюсюлманско изповедание винаги е почитало и уважавало независимостта и справедливостта на българските съдебни институции, които показаха за пореден път, че не работят под натиск, а по съвест, заявяват от мюфтийството.