Прасета измират в Белене и околните села. За това алармираха читатели на News.bg.

Стопаните смятат, че чумната зараза е стигнала и до тях. Те обаче не смеят да алармират властите. Някои са започнали да колят животните си. Други гледат с хумор на тази ситуация и се шегуват, че беленчани зимата ще ядат чумави суджуци. Трети обаче се притесняват, че ще им евтанизират животните и не вярват на уверенията на властта, че ще има компенсации за тези с умъртвени животни.

Африканската чума по свинете се причинява от ДНК вирус.Боледуват домашни и много видове диви прасета в Африка, Европа и Америка.

Заразяването става посредством пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, някои видове кърлежи, консумация на заразена храна и др.

Ново огнище на африканска чума в плевенското село Новачене

Ново огнище на африканска чума в плевенското село Новачене

Прасетата ще бъдат умъртвени

Припомняме, че вчера бе открито ново огнище на африканска чума в плевенското село Новачене.  В същия район бяха умъртвени домашни свине в село Жернов.

Вчера от БАБХ се оплакаха, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата.

Ресорният министър Десислава Танева призова за повече стриктност при борбата с чумната епидемия по дивите свине. Тя успокои, че за здравето на хората няма опасност.

Преди 2 дни започна евтаназия на домашни свине в Плевенско, след като ден по-рано БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов.

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

От миналото лято до сега има 35 случая на заболели диви прасета