Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" разкритикува твърденията, че популацията от диви мечки е станала нетърпима.

Еколозите възразиха и срещу предложенията за промяна на Закона за лова, с който се предвижда изключенията за отстрел на мечки да се дават от Министерство на земеделието и храните.

Според тях двете нападения от мечки са дело на единствено свръхагресивно животно, което трябва да бъде отстранено.

От „За да остане природа в България" отбелязаха, че вече е била отстреляна една мечка с малко мече, без тя да е свързана с нападенията срещу хора и домашни животни в Родопите. Според „зелените" активисти няма данни за сериозно повишаване на популацията на горските хищници.

Еколозите твърдят, че има известно повишаване на броя на оцелелите малки мечета през 2007-2008г, но това е естествен природен процес.

Те посочиха още, че бездействието на полицията и, като цяло човешката дейност са причина за продължаващите нападения от мечки.

Не е доказано, че повишаването на популацията им  повишава агресивността, а разрешенията за отстрел само биха дали възможност на някои ловци да се похвалят с ценен трофей, изтъкнаха още от коалицията.