Необходими са спешни законодателни промени, за да могат работниците от фалирали предприятия да получават обезщетенията си от Фонда за гарантиране на вземанията. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БНР. Тя поясни, че сега във Фонда има 250 милиона лева, но много малко хора получават средства от него.

Инспекцията по труда погна шивашките фабрики

Инспекцията по труда погна шивашките фабрики

Близо 2500 нарушения са регистрирани до момента

"Средногодишно по 1 милион лева се изплащат при налични 250 милиона и при нужни поне няколко десетки. Има абсурден срок, записан в този закон, според който, за да можеш да кандидатстваш за средства от Фонда, трябва да има тримесечен срок между прекратяване на трудовото ти правоотношение и започване на производство по несъстоятелност срещу фирмата с решение на съда. Представете си кой съд в рамките на три месеца ще започне такава процедура, особено когато това не се прави по искане на работодателя", заяви Манолова.

Инспекцията по труда безсилна спрямо фалирал работодател

Инспекцията по труда безсилна спрямо фалирал работодател

В "Пикадили" не плащали заплати, осигуровки и отпуски

Предстои омбудсманът да се срещне с работници от фалиралата верига магазини "Пикадили". Те ще могат да получат неизплатените си заплати, ако промените в законодателството бъдат приети от парламента.