Басейнова дирекция - Плевен ще състави акт на ВЕЦ "Лакатник" заради замърсяването на река Искър.

За замърсяването на реката съобщи и очевидецът на екоинцидента Петър Димитров, цитиран от БНР.

"Причина за замърсяването е електрическата централа, която е построена след гара Лакатник. Тя е собственост на "Петролвила". Това е една италианска фирма. Има езеро, което е около 2 км дълго и около 10 м дълбоко," обясни очевидецът.

"Това езеро е било изпуснато изведнъж снощи или рано сутринта, вследствие на което всичките утайки, които са на дъното, са отнесени в реката, реката в момента е маловодна и концентратът, който се е получил, е убийствен", допълни още Димитров.
Изпускането на води от ВЕЦ-Лакатник е причинило замърсяването на река Искър. Това е установено от врачанската екоинспекция след незабавна проверка, която е извършена, след като жители на селата Зверино и Елисейна са подали сигнал.

Водата на река Искър е видимо кална и мътна, но анализите на пробите са в границите на проектната категория за реката в този район. Информацията по случая е подадена по компетентност към Басейновата дирекция в град Плевен за предприемане на административни и наказателни мерки към замърсителя.

От РИОСВ-София също потвърдиха, че замърсяването е от ВЕЦ край Лакатник. Екипи на Министерството на извънредните ситуации обследват района и взимат проби от водата.

По-рано днес РИОСВ-Враца предупреди да не се използва вода от река Искър за битови нужди заради замърсяване в района на Елисейна и Зверино. Кметовете на общините Роман и Мездра, както и всички останали близо до замърсяването, са предупредени да ограничат достъпа до реката на хора и животни.