Съюзът на народните читалища в България дава изключително висока оценка на министъра на културата Боил Банов заради съпричастността и помощта на ресорното министерство към читалищата за оцеляване на самодейността във всичките й форми въпреки пандемията от COVID-19.

На пресконференция в БТА Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, обясни, че без помощта на Министерство на културата, народните читалища нямали да могат да прескочат вакуума от пандемията.

Боил Банов иска по-строг контрол върху читалищата

Боил Банов иска по-строг контрол върху читалищата

Настоява за по-голяма отчетност за дейността им

Все още липсва единна политика по отношение на участието на всички самодейци в развитието на народните читалища. Публиката си иска своите представления, да влезе салоните и да бъде съпричастна към всичко, което се случва на сцената, изтъкна Дойнов. За това от Съюза на народните читалища с помощта на Министерство на културата създават читалищна стрийминг платформа за любителско творчество и фолклор за всички културни дейци, които искат да качват свои представления, спектакли, рецитали и конкурси. С тях да участват директно в световната мрежа чрез стрийминг платформата.

От самото си основаване народните читалища се знае какво представляват, изтъкна Дойнов. Започнали като читалние с действията на гения на българската революция Георги Стойков Раковски народните читалища получават една структура, която досега близо 165 години не е изменяна, поясни той. По думите му това е много важно, защото хората, които участвали в създаването на читалищното дело имали ясна представа за това какво правели и разпределяли отговорностите помежду си.

Първите любителски стъпки, които хората са предприемали, са в театъра. Българският театър започна от форумите на народните читалища преди Освобождението, напомни Дойнов и допълни, че самодейността е в кръвта на българина.

Българските народни читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО

Българските народни читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО

Читалището е място, където по-възрастните членове на обществото предават културно наследство на младите