Реална борба от страна на институциите и неправителствените организации в борбата с насилието в училището няма.

Това заяви днес Людмила Дукова, председател на Български родителски централен комитет, която присъства на акция пред Президентството в столицата под надслов "Има ли цвят насилието". Тя обясни, че акцията е срещу формалните инициативи на НПО, като тази днес в Деня за борба срещу насилието, в българските школа децата да са с розови тениски.

"Днес е ден на борбата с тормоза в училището, начинът, по който се прокламира този ден ни притеснява. Какъв цвят фланелка да сложим - розов, златен? Има ли цвят насилието", попита Дукова.

Тя е категорична, че "формалното демонстриране на добри намерения не върши работа, нито от страна на институции, нито от страна на НПО, които се занимават в тази сфера".

"Розовата фланелка е знак за съвсем други неща, които се промъкват под съвсем други намерения", каза още Людмила Дукова. За нея носенето на тениски в борбата с насилието е "повърхностна инициатива, която подменя реалните проблеми с готови изрази". И дори наблегна на факта, че в Западна Европа в мъжката мода отдавна розовото е цвят.

Акцията на родителските комитети днес е протест срещу това, че "всички държавни институции лесно клякат срещу инициативи, идващи отвън".

Протестът срещу задължаването на децата да носят розови тениски в училище ще бъде изпратен под формата на жалба в Министерство на образованието и науката още днес.

Акцията е подкрепена и от други родителски групи и комитети като "Български род", "Обединени за децата", "Разбунена София", "Защита на децата".

По време на инициативата подобно мнение изказа и Михаела Божанкова от Сдружение "Български род, обединен за децата". Тя обясни пред news.bg, че "един ден в годината не се бори с насилието в училище, учи децата не да нямат агресия, а да носят розови фланелки".

Тя подкрепя още в Министерство на образованието и науката да бъдат изпратени различни реални идеи за подкрепа с борбата с насилието в училище.