Представители на сдружения, защитаващи правата и интересите на деца с различни увреждания се обявяват против бездействието на Министерството на здравоопазването по повод промени в нормативните актове на закона за здравето. Те настояват за обособяването на стаи, в които да се полагат медицински грижи за децата с уреждания. 

През 2016 г. се обнародва приетото изменение и допълнение на чл. 120 от Закона за здравето /ЗЗ/, касаещо осъществяването на подпомагащи здравни грижи в здравните кабинети на детските заведения в сила от 01.01.2017 г.

Майките на деца с увреждания протестират пред парламента
Обновена

Майките на деца с увреждания протестират пред парламента

Те настояват за приемане на закона за личната помощ

С него се осъществява законова възможност в тях да се осъществяват дейности по подпомагане на процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания, назначено от лекар от лечебно заведение.

Според представителите на НПО-та вече повече от година и половина от влизането в сила на промените в чл.120 от ЗЗ, не предприемат каквито и да било действия по приемане на промени на индивидуализираните наредби, касаещи детските ясли, градини и училища в съответствие с промяна в ЗЗ.

Майките на деца с увреждания дадоха срок на депутатите за обсъждане на три закона

Майките на деца с увреждания дадоха срок на депутатите за обсъждане на три закона

Срокът е до 1 октомври

По думите им, въпреки че детските ясли, градини и училища в България са може би най-добре обезпечените откъм медицински персонал заведения в сравнение с другите страни-членки от ЕС, все още за децата с хронични заболявания е невъзможно да посещават ясли и градини, а посещаващите училище деца се грижат сами за себе си, доколкото могат, без да разчитат на медицинска помощ.

НПО-тата подчертават, че община Варна съвместно с Варненското дружество на лекарите по детска ендокринология от 4 години работят по създаване на система за грижа за децата с диабет в детските и учебни заведения, като досега никой не е проявил интерес към натрупания опит и не го е използвал за създаването на по-благоприятни условия за децата с хронични заболявания в страната.

Борисов очаква решение за проблемите на майките на деца с увреждания

Борисов очаква решение за проблемите на майките на деца с увреждания

Чака да види колко ще струва

Те считат, че е недопустимо да продължава незаконосъобразното бездействие по отношение децата с хронични заболявания и е необходимо незабавно да се променят наредбите, за да се уредят задълженията и отговорностите на медицинския персонал в детските ясли, градини и училища по отношение децата с хронични заболявания.