Съветът за електронни медии реши да излезе с позиция след вчерашната пресконференция на "Възраждане" и изявите на лидера им Костадин Костадинов.

В позицията се призовава за спазване на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналисти. Обръщението е към "политиците", които трябва да се придържат към цивилизационните норми на поведение, като гарантират спазването на тези принципи.

Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото.

"Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото", се посочва в изявлението на СЕМ.

Поводът е всъщност пресконференция на "Възраждане" в националния пресклуб на БТА, на която още в началото лидерът на партията Костадин Костадинов поиска представителите на няколко медии да напуснат залата, после поиска от страна на БТА те да бъдат изведени, а след като и това не стана, Костадинов напусна. Обясни проявата си, че "Възраждане" не желаят да бъдат отразявани от медии, които изкривяват информацията в полза на чужди държави и са финансирани отвън - основно фондация "Америка за България" и американското посолство, а медиите определи като "жълто-кафяви отходни канали на американското посолство". Костадинов поиска и у нас да се въведе формулата по обявяване за чуждестранни агенти, както това се случва от няколко години в Русия. 

Костадинов бойкотира брифинга си, прави подбор пред кои медии да говори

Костадинов бойкотира брифинга си, прави подбор пред кои медии да говори

"Възраждане" няма да подкрепят правителство на друга партия, готови са със състав на свой кабинет