Безпрецедентна ситуация се получи в БТА - партия да напусне собствената си пресконференция, заради присъствието на определена медия.

Именно това обаче се разигра в Националния пресклуб на БТА, където днес бе планирано да се проведе първото официално изявление на "Възраждане" и лидера й Костадин Костадинов след изборите на 2 октомври.

Това така и не се случи, поне в рамките на планираното. Причината - присъствието на медия, собственост на Иво Прокопиев, която Костадинов настоя да напусне залата.

След като журналистът отказа към изхода пое самият Костадинов и направи изявление на стълбите.

"Ще помоля колегите, при цялото ми уважение към тях като личности, да напуснат пресконференцията на "Възраждане", защото не желаем да бъдем отразявани и дори да бъдем в една зала с медии, които изкривяват информацията в полза на чужди държави, манипулират общественото съзнание и са финансирани отвън. Давали сме и ще продължим да даваме информация на чужди медии, което е нормално, не сме изолационисти. Но на такива, които се представят за български, а защитават чужди национални интереси - не! Честта и достойнството ни не ни позволяват да общуваме с такива жълто-кафяви отходни канали на Американското посолство", заяви в самото начало партийният лидер.

Кирил Петков: ГЕРБ могат да съставят кабинет със златен пръст от „Възраждане“

Кирил Петков: ГЕРБ могат да съставят кабинет със златен пръст от „Възраждане“

Не може да се събудим днес с различно виждане на модела "ГЕРБ" , убеден е бившият премиер

След импровизирано преследване по етажите на БТА в крайна сметка лидерът на "Възраждане" бе спрян пред входа на агенцията, където все пак коментира актуални политически въпроси.

След няколкоминутни нови обяснения как няма да говори заради "финансирани отвън медии", и въпреки че представителят на въпросната медия, предизвикала напускането му, застана сред останалите журналисти, Костадинов все пак засегна основната тема за действията на партията му след изборите.

"Възраждане" ще подкрепи единствено и само мандат на "Възраждане". "Възраждане" е готова със свой състав на кабинет, "Възраждане" е готова да вземе третия мандат, ако, разбира се, президентът реши това", отсече партийният лидер.

"Най-вероятно отиваме на нови избори. Ние имаме един голям партньор, той не е в парламента - това българският народ. Защото 63% от народа не отиде да гласува, което е огромен проблем. Това, което ще направим, е да поискаме отново неговото доверие", прогнозира Костадинов, който обаче не коментира дали е доволен от изборния си резултат, предшестван от прогнозите му по "собствена социология", че "Възраждане" ще стане първа сила.

ГЕРБ гледа към правителство на широка коалиция, но без "Възраждане"

ГЕРБ гледа към правителство на широка коалиция, но без "Възраждане"

Екатерина Захариева оценява като позитивен сигнал мълчанието на ПП

Костадинов отхвърли и намека за протегната ръка от ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов заяви, че преговорните екипи на ГЕРБ ще преговарят със всичи парламентарно представени партии, а политическата му сила имала сходни теми дори и с "Възраждане" - като социалната политика например.

"Едно е какво е казал Бойко Борисов, друго е какво прави неговата партия. Точно там по отношение на социалните политики точно г-н Борисов трябва да мълчи. Едно е какво се казва, друго е какво се прави", отговори на въпрос на News.bg дали би преговарял с ГЕРБ по обединяващи теми той.

"Изключително изумен съм от състава на преговорния екип, който е определен (Росен Плевнелиев и Соломон Паси), доста ме развесели. Но това, което ние ще направим, е да определим един преговорен екип, с който да почнем разговори с всички партии в парламента по отношение на най-важния въпрос в момента - влизането в еврозоната. Считаме, че това нещо към момента ще унищожи българската държава и българската икономика. Виждаме, че всички парламента са против финансовата независимост на България, но едно е тяхното мнение, друго е мнението на българските граждани", каза още Костадинов, като отново преповтори идеята си за свикване на референдум по темата с приемането на еврото.

Борисов готов да се оттегли в името на евроатлантическо управление

Борисов готов да се оттегли в името на евроатлантическо управление

Предлага контактна група на преговарящи екипи както през 90-те години