Успешно приключи операцията по изнасяне на серовъглерода, намиращ се в бившия торов завод "Химко" - Враца. Това заяви на брифинг по темата областният управител Малина Николова.

На срещата присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, представители на териториалните звена на изпълнителната власт, експерти от междуведомствената комисия, създадена към РИОСВ, собственикът на фирма "Камибо" и управителят на фирма "Балкан Ресурс".

Николова изтъкна, че всички териториалните звена на изпълнителната власт са работили в пълен синхрон за изнасянето на серовъглерода.

"Предстои още работа по неутрализиране на водата, след проба и анализ, транспортирането й на безопасно място, ликвидиране на басейните и култивиране на почвата", допълни областният управител.

Започва извозването на серовъглерода от завода във Враца

Започва извозването на серовъглерода от завода във Враца

Пет цистерни ще извозят 110-те тона опасно вещество

Собственикът на фирма "Камибо" Станислав Попов подчерта, че благодарение на всички институции, серовъглеродът вече е извън пределите на страната

"След като бъде извършен анализ на водата в цистерните, тя ще бъде неутрализирана. Цялата процедура зависи от анализите, които предстои да бъдат направени. Те ще са отправна точка за съставянето на план за действие", категоричен беше Попов.

От РИОСВ - Враца уточниха, че количествата серовъглерод са успешно натоварени в специализирани цистерни, осигурени от фирма "Балкан Ресурс" и са извозени спрямо предварително планираните дейности.

По думите на директора на РИОСВ - Враца Христо Христов, за времето от 15 юли до окончателното отстраняване на серовъглерода, не е отчетено замърсяване на въздуха.

Областният управител на Враца отрича да има изтичане на серовъглерод

Областният управител на Враца отрича да има изтичане на серовъглерод

Химикалите се съхраняват в стари съдове

Кметът на Община Враца Калин Каменов увери, че врачани вече могат да бъдат спокойни, тъй като серовъглеродът вече не е на територията на страната. Той подчерта, че няма съмнения за остатъчно вещество и замърсяване.

"Сега предстои да бъде неутрализирана и водата в басейните, като на всяка цена трябва да бъде премахната", допълни още Каменов.

Припомняме, че от 15 юли започна операцията по извозването на серовъглерода от завода във Враца.