Информирах кмета на Бистрица, че съгласно поисканите от Столична община промени и нашата готовност да ги приемем, за участъка от третокласния път от Софийския околовръстен път до с. Железница няма да се заплаща винетна такса.

Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски пред журналисти след срещата с кмета на Бистрица Самуил Попов. По-късно днес Георги Терзийски разговаря и с кмета на Панчарево Николай Гюров.

Припомняме, че по-рано днес на заседание на Министерски съвет Борисов нареди на шефа на АПИ да отиде в населените места (Нови Искър, Банкя и Владая) и да ги информира, че няма да има винетки. 

Георги Терзийски посочи, че споразумението между АПИ и Столична община ще бъде подписано, след като бъдат приети с решение на Министерския съвет промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса.

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Премиерът можел да се разправи с всеки за един следобед

По думите му със Столична община водят разговори за това какви ангажименти да поеме общината за поддържането на участъците, за които тя предлага да не се плаща винетка, посочи Георги Терзийски.

Той уточни, че участъците, предложени от Столична община, няма да бъдат освободени от тол такси на база изминатото разстояние на превозните средства над 3,5 тона.

Председателят на АПИ увери, че се полагат всички усилия за успешното въвеждане на тол системата от 1 март.

В Нови Искър излизат на протест заради винетките

В Нови Искър излизат на протест заради винетките

Въпреки че са част от Столичната община, им изискват винетка за пътуване до София

Това е изключително тежък процес, свързан както с техническа част, така и със съобразяване на интересите на всички заинтересовани страни, добави той.

Рамките с камерите на тол системата са поставени в съответствие с техническото задание при стартирането на проекта за въвеждане на системата и обхващат републиканските пътища, каза още Терзийски.

Предстоят още срещи с кмета на Банкя Рангел Марков и с кмета на Нови Искър Даниела Райчева.