С шествия в София и още няколко града в страната България се включи в глобалната инициатива срещу трафика на хора "Поход за свободата". Мирни шествия се провеждат в 75 държави по света, съобщи БНТ.

У нас към кампанията се присъединиха Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Варна и Габрово. За 9-та поредна година хората у нас показват съпричастността си към проблема с трафика на хора и излизат на улицата, за да му дадат повече гласност.

В столицата шествието започна от Моста на влюбените до НДК към Народния театър.

Млади хора се включиха в инициативата във Велико Търново, информира БНР. Участниците в шествието преминаха от Съдебната палата до общината облечени в черни тениски с надпис "Днес още има робство", за да акцентират върху проблема с трафика на хора. По думите им хората трябва да бъдат много добре информирани къде отиват и дали работата, която планират да започнат, е легална: "Никой не е застрахован да му се случи нещо подобно, трябва изключително много да се внимава."

Прокуратурата и МВР борят миграцията и трафика на хора и на дрога в съвместно звено

Прокуратурата и МВР борят миграцията и трафика на хора и на дрога в съвместно звено

Борислав Сарафов и Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на новата структура

По време на инициативата бе посочено, че средната възраст на жертвите на трафик на хора е 12 години.

Във Варна "Похода за свобода" се включиха над 100 младежи от училища в града, отново с тематични черни тениски. Шествието започна от входа на Морската градина и завърши на площад "България".

По думите на Димитър Василев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора към Дирекция "Превенции" в община Варна, най-разпространените в света форми на трафик са сексуалната и трудовата експлоатация. Той заяви, че хората трябва внимателно да проверяват предложенията за работа, ако са станали обект на трудова експлоатация, могат да подават сигнали на денонощния национален телефон за борба с трафика на хора - 0800 20 100.

В Пазарджик инициативата се провежда за 5-та поредна година. Маршрутът на шествието града бе от площад "Константин Величков" до градината на парк-остров "Свобода".