Отпадат паспортните проверки на летищата в Швейцария за пътуващите по въздух от и до България и Румъния, съобщават БТА и швейцарското радио "Суисенфо".

Днес правителството на страната се съгласи да последва решението на Европейския съюз за премахване на граничния контрол по въздух и вода за двете страни.

На 30 декември миналата година Съветът на ЕС единодушно реши да премахне проверките по вътрешните водни и въздушни граници за българските и румънските граждани, считано от 31 март. В сила остава само контролът по сухоземните граници. Съветът обаче уточни, че предстои в бъдеще да бъде взето решение и по този въпрос.

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Темата обаче не е приоритет на белгийското председателство на ЕС

Швейцария е член на европейската Шенгенска зона за безвизово пътуване и ще последва този пример. България и Румъния също ще могат да издават шенгенски визи.

Швейцария отбелязва, че опитът с присъединяването на Хърватия към Шенген на 1 януари 2023 г. е показал, че подобно решение не води до чувствително увеличение на имиграционните потоци.

България и Румъния - членки на ЕС от 2007 г., се съгласиха да засилят борбата си срещу незаконната миграция. Освен това те предприеха стъпки за цялостно прилагане на европейското право, което предвижда молбите за убежище да бъдат обработвани в страната, в която мигрантите са пристигнали.

България няколко пъти е отказвала поетапно влизане в Шенген

България няколко пъти е отказвала поетапно влизане в Шенген

Според евродепутатът Цветелина Пенкова постигнатото съгласие за Шенген е неприемливо