Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за съмнения и нередности на хранителни продукти zdkh.bg сигнализира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за два продавани в търговската мрежа некачествени продукта. Става дума за българска леща със завишено съдържание на камъни и други съмнители елементи и вино в кутия тип "Мерло" с вкус на парафин и нафта, за които два има съмнения, че вредят на здравето на потребителите, съобщиха от сдружение "За достъпна и качествена храна".

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Проверки за високо съдържание на вода и немлечни мазнини организира БАБХ

За да се подаде сигнал на страницата на сдружението, потребителят трябва да въведе имената си, електронен адрес и телефон. Във формата за сигнали има поле, в което да се опишат нередностите, като могат да прикачват също снимки и файлове.

Сдружение "За достъпна и качествена храна" е организация с нестопанска цел в обществена полза. Предметът му на дейност е защита правата и интересите на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени. В интернет страницата му се поддържат рубрики за разговори с производители и потребители, а вече има и нова - за диалог с представители на браншовите организации.

Сиренето у нас с все по-голямо водно съдържание

Сиренето у нас с все по-голямо водно съдържание

Това показва проучване на "Активни потребители"

В края на миналата година неправителствената организация е предложила фирмите, които системно пускат на пазара некачествени храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично. "Предлагаме информацията за повторно нарушение на разпоредбите, забраняващи съзнателно заместване, добавяне, подправяне на храна или опаковка, с които контролните органи разполагат да е публична", коментира председателят на Управителния съвет на сдружението Андрей Велчев. Организацията е изготвила и проект за промени в Закона за храните, който предвижда конкретно да се посочват стоката, описание на установеното нарушение, предприетите от контролния орган мерки за предотвратяване на нарушението. Вече е поискано и становище по промените от Министерски съвет, Министерство на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите към 48-то Народно събрание и браншовите организации.