Преди дни news.bg разказа на читателите си за проблемите на един бизнесмен от село Добродан, община Троян. Красимир Христов изпрати сигнал до news.bg, в който говори за корупцията в общината. В сигнала си Христов обяснява за невъзможността да обезпечи транспортно бизнеса си поради интересите на своя съсед Александър Петров, който имал връзки в местната управа, откъдето го облагодетелствали. Христов обвинява общината, че не спазва изготвен чрез обществена поръчка Подробен устройствен план (ПУП) за изграждането на път до парцела му. Той обвинява също Петров, че само фиктивно е премахнал незаконна постройка, а от регионалните дирекции за национален строителен контрол (ДНСК) във Враца и Ловеч си затворили очите за това. 

News.bg предостави право на отговор на обвинения Александър Петров, който опровергава твърденията на съседа си.

Троянски бизнесмен за битката си да има път до бизнеса си
Обновена

Троянски бизнесмен за битката си да има път до бизнеса си

За едни два ПУП-а и една несъборена постройка

В писмо до екипа Петров разглежда различните твърдения на Христов като лъжи. Той предоставя и документи за твърденията си.

Петров пише, че е собственик на няколко имота в село Добродан (бивш стопански двор) и неговият основен бизнес е като този на Христов - производство на мебели.

Според сигнала на Христов, потвърдено от него и в телефонен разговор, той е бил първият, закупил земя в района и около него нямало сгради. До земята му се стигало по няколко пътя. Според Петров обаче това не е така. Той прилага скица от парцеларен план от 1992 година, според която на почти всички съседни парцели е имало различни постройки, а пътят бил един - път №17 (посочен с розово). Имотът на Христов е №14 (посочен с жълто).

Снимка 417169

Източник: Александър Петров

Според Петров първата действаща постройка в района е неговата, а не тази на Христов. През 2002 година Петров закупил имота, направил реконструкция и на 27 септември 2004 година го превел в експлоатация. Сградата на Христов била въведен в експлоатация през 2006 година.

Като следваща лъжа Петров вижда твърдението на Христов, че той е останал без път, защото постройка на Петров му запречвала достъпа. Според Петров това е абсурдно, защото пътищата са държавна или общинска собственост и не могат да се продадат. Пътят бил само един, за което Петров предоставя скица.

Снимка 417170

Източник: Александър Петров

В сигнала Христов говори и за незаконна постройка на Петров, която е била премахната фиктивно, като от Община Троян му помогнали да я легализира, като това станало изключително бързо. В отговор на това Петров пише, че през 2007 година той закупува втори имот в района, върху който вече има съществуваща дърводелска работилница, за която има разрешително за въвеждане в експлоатация от 24 март 2006 година. За същия имот Христов твърди, че съседът е издигнал незаконна сграда. Според Петров обаче сградата вече е съществувала на имота, което се виждало от удостоверението за въвеждане в експлоатация.

Снимка 417174

Източник: Александър Петров

Петров пише, че постройката е абсолютно легална. Нелегален бил само покривът на постройката, защото през 2015 година при лошо време част от покрива се срутил. В помещението работили много хора и имало ценна техника, което принудило Петров бързо да изгради нов покрив от метални греди и ламарини. Така сградата функционирала 2 години, докато Христов не започнал "да се заяжда". Христов подал сигнал в общината, откъдето издали заповед за събаряне (заповедта е налична в публикацията по сигнала на Христов). Петров подчертава - ставало въпрос само за покрива, а не за цялата сграда, както твърди Христов.

Петров премахнал покрива, което било констатирано с протокол от общината на 20 юни 2018 година. Дата беше потвърдена за news.bg от Общината в Троян. Тогава Петров решил да уголеми помещението си, защото и без това трябвало да прави проект, който да минава през общината. Така на 19 септември 2018 г. той получил разрешително за строеж, а на 13 ноември подал уведомление за започване на строеж и откриване на строителна площадка. След реконструкцията сградата била въведена в експлоатация на 5 март 2019 година. За тези твърдения Петров прилага документи за тези си твърдения.

Снимка 417178

Източник: Александър Петров

Снимка 417179

Източник: Александър Петров

В сигнала на Христов той обяснява, че след като пътят му е бил препречен, общината в Троян възлага с обществена поръчка на независима фирма изготвянето на ПУП за нов път. След като планът станал готов обаче, той не влязъл в общинския съвет, общинарите приели друг такъв, който бил поправен спрямо желанията на Петров. Проблемът идвал от там, че трябвало да се отчуждят терени от имота на Петров, а той не искал. Тук Петров посочва друга лъжа - Христов сам бил затворил пътя си до цеха с незаконна постройка.

"Това не е вярно. Всяка седмица от моята фабрика, която е на десет метра от неговата се товарят и разтоварват тирове и камиони. Неговия достъп в имота беше затворен от самия него, от изграждането на нова пристройка към съществуващия цех. Прилагам две скици - едната от 2012 г., където е видимо, че в имота могат да влизат превозни средства. И втората от 2016 г. - от която се вижда пълното застояване по границите на имота му и така той сам затваря пътя си", пише Петров.

Снимка 417180

Източник: Александър Петров

"Искам да отбележа, че двата му ПУП-а и двете въвеждания в експлоатация са направени и узаконени с този път, а той сам си блокира входа към неговите производствени помещения и за тази негова безумица вече две години всички собственици на имоти сме подложени на всякакви проверки от най различни институции. Аз и моят брат бяхме обвинени в корупция, за която той не може да представи никакви доказателства. Озлобен от така създалата се ситуация, започна да напада и кмета на Община Троян и неговите служители. Питам аз, може ли един човек да купи всички общински служители, главния архитект, кмета, ДНСК Ловеч, ДНСК Враца, РОСВ Плевен и всички други проверяващи институции", добавя Петров. Според него най-голямата наглост на Христов е, че искал да му се изгради нов път, така че да не бута постройката си.

Снимка 417181

Източник: Александър Петров

Петров завършва с това, че няма нищо против Христов и неговия бизнес. Семействата им даже били много близки преди години, когато Христов решил да се отдръпне. "Оттогава непрекъснато саботира работата на всички в района, ние сме няколко души, които нямаме нищо против него. Достатъчно в тежки времена живеем и всички имаме своите проблеми, но няма да допуснем да се посяга на нашата собственост, поради глупостта на друг", заяви за news.bg Петров.

Той подозира, че мотивите на Христов са политически и предизборни.

"Всичките ми познати и приятели са поддръжници на ГЕРБ, бизнесмени. Кметицата пък ни е червена. Страшно стойностен човек, аз за нея лоша дума не мога да кажа. Беше наградена за кмет №1 на средни общини. Донка Михайлова, страхотен човек. Значи, колкото направи тази жена за Троян, всичките други кметове взети заедно не са направили... Христов пък е подкрепян от хора от други партии. Това е чист предизборен ход, искат да компроментират сегашното ръковдство на общината. А аз съм безпартиен и нямам намерение да влизам в тая игра", завърши Петров. Той е категоричен, че ще заведе дело срещу Христов за клевета и обида.

News.bg отправи официално запитване до Община Троян по казуса. Очаквайте отговора скоро.
Предоставяме право на отговор на всички лица и представители на институции, които по един или друг начин са засегнати в настоящата публикация.