София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около тази инициатива са обединили усилия Асоциация "Българска книга" и Столичният общински съвет заедно с Министерството на културата.

Инициативата за кандидатурата беше обявена от председателя на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева при официалното откриване на 11-ото издание на "Алея на книгата" в София. Тя и премиерът Николай Денков дадоха старт на "Алеята на книгата".

Присъстващите на събитието представители на издателите, работодателите, на държавните и общински институции се обединиха и около необходимостта от спешни мерки за повишаване на грамотността - защита на авторското право и трансформирането на дългогодишната инициатива на АБК #КаузаГРАМОТНОСТ в национална програма със съответното финансиране.

Премиерът заяви, че не трябва и не може книгите да се противопоставят на иновациите. "Автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков и много други показват, че българското слово, българската книга, българското изкуство, което показва какво е добро и красиво, е по-живо от всякога. Така ние можем да покажем на света какво е българското разбиране за добро и красиво. И трябва да използваме добрите думи и в нашата образователна система", подчерта той.

38% от българите не са прочели книга през последната година

38% от българите не са прочели книга през последната година

Броят на активно четящите намалява

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пък призова за преодоляване на ширещата се функционална неграмотност сред българските тийнейджъри, защото процентът е 40% и продължава да расте.

Според него е наложително да се приближим към образователните стандарти на ЮНЕСКО, като най-подходящият момент това да започне да се прави е преди приемането на новия бюджет.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев припомни, че предстои да се гледа общинският бюджет, който пък зависи и от средствата, предвиждани в държавния, и помоли премиера за съдействие, "въпреки предстоящите избори, да можем да получим подкрепа за творците и останалите подобни инициативи".

На свой ред зам.-министърът на образованието Наталия Митева заяви, че е много важно младите хора да имат достъп до различен вид литература, тъй като четенето остава основен път към познанието.

Четвъртокласниците у нас четат по-добре от повечето си чуждестранни връстници

Четвъртокласниците у нас четат по-добре от повечето си чуждестранни връстници

Това показват резултатите от Международното изследване на уменията за четене PIRLS 2021

Надя Младенова - началникът на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, под чийто патронаж е #КаузаГРАМОТНОСТ, увери присъстващите, че каузата за повишаване на грамотността и четенето в обществото винаги ще има съмишленик в лицето на вицепрезидента. По нейни думи е необходима по-целенасочена държавна политика в сферата на книгоиздаването.

В поздравителен адрес до организаторите на "Алея на книгата" вицепремиерът Мария Габриел припомни, че книгата е единственото средство, с което човек никога не спира да израства.

От днес до неделя на столичния бул. "Витоша" и част от градинката пред НДК 144 издателства представят книгите си в 58 шатри.

Всеки четвърти ученик у нас изобщо не чете книги

Всеки четвърти ученик у нас изобщо не чете книги

28% от българчетата пък не четат за удоволствие