Капацитетът на площадките за съхранение на софийските отпадъци ще се изчерпи до 10 дни. Това каза Иван Иванов, управител на площадката в Кремиковци, цитиран от Дарик радио.

Там са останали едва 1400 кв. м свободни терени за балирани боклуци.

Инж. Иванов се надява до 10 дни Столичната община да намери нови терени за складиране на боклука. В противен случай отпадъците няма да има къде да се извозват.

Състоянието на площадките за балиране и съхранение на софийските боклуци в Требич и Кремиковци бяха проверени от инспектори на Регионалната инспекция по околната среда и водите РИОСВ.

В Требич не са констатирани миризми или изтичане на отпадъчни води - инфилтрат, каза старши инспектор Милка Нешева. Натрупаните там по празниците бали се извозват вече към боклукчийското депо в Кремиковци, тъй като на площадката в Требич опакован боклук не се съхранява, а само се балира.

Инспекторите на РИОСВ констатираха в Кремиковци, че има разкъсани бали, но те се от първите, които се опаковаха. Според Милка Нешева няма опасност от разопаковалите се боклуци да изтече нещо вредно.

За площадката в района на гара Искър тя подчерта, че там вече не се складират боклуци, а натрупалите се камари с отпадъци се обработват с препарат на йодна основа, чиито изпарения не са опасни за хората.