В предписание РИОСВ-София даде срок до 15 януари 2009 г. на ръководството на "Изола Петров" ЕООД да предприеме мерки за преустановяване разпространението на миризми извън границите на производствената площадка.

При неизпълнение на това предписание, столичната екоинспекция е уведомила ръководството на дружеството, че съгласно Закона за опазване на околната среда, Директорът на РИОСВ-София има правомощия да наложи принудителна административна мярка - спиране на производствената дейност.

РИОСВ-София упражнява постоянен контрол на предприятието за производство на битумни керемиди "Изола Петров" ЕООД. От юни месец 2008 г. до настоящия момент са извършени 9 проверки на дружеството по компонент въздух и води.

За установени миризми, извън границите на работната площадка, на предприятието е наложена текуща ежемесечна санкция в размер на 840 лв.

При извършена проверка на РИОСВ-София е констатирано, че водите на р. Доло са замърсени с нефтопродукти с характерна миризма на битум.
Замърсяването е инцидентно, тъй като от дейността на предприятието не се формират производствени отпадъчни води, поради което няма заустване на такива в р. Доло.

По данни на оператора, замърсяването е вследствие разлив, непосредствено до оградата граничеща с реката, от варели съхраняващи течности формирани при профилактичен ремонт на технологичната линия.

Дадено е предписание да се осигури безопасното съхранение на тези течности. При направен последващ контрол на предприятието е установено, че замърсените участъци в реката са почистени.

За замърсяване водите на р. Доло, кв. Чепинци, екоинспекцията е съставила акт на предприятието за битумни керемиди. Наложена е глоба в максимален размер - 5 000 лв. съгласно екологичното законодателство.

В рамките на своята компетентност РИОСВ-София е предприела и предприема всички законови мерки с цел предотвратяване/ограничаване замърсяването на околната среда от производствената дейност на „Изола Петров" ЕООД.