Социалните служби вече приемат заявления за електронни винетки, предаде БНР.

Припомняме, това беше невъзможно до края на миналата година, защото наредбата, по която се отпускат стикерите, не беше обнародвана.

Непроменени остават критериите за получаване на безплатни стикери - право на тях имат хората с и над 50% увреждания, както и семействата, които отглеждат деца с увреждания до 18 години.

Новият образец на заявленията вече е качен на сайта на Агенцията за социално подпомагане. Срокът за обработка и одобрение на молбите е 7 дни, а за издаване на винетка - 3 дни.

От 2 януари започва приемането на заявления за безплатни винетки

От 2 януари започва приемането на заявления за безплатни винетки

Социалните служби съветват хората да не бързат, за да не стават опашки

По информация от социалните мрежи в Кюстендил и Лом все още не приемат заявления за безплатни винетки. От социалната служба в Кюстендил обаче отричат да е имало проблеми.

Директорът Бойко Шопов увери, че бланките на декларациите се разпечатват в момента и се раздават на хората.

Проверка за валиден стикер може да се направи на националния телефон, на сайта на Националното ТОЛ управление или на място в социалните служби. Оттам призоваха хората да проверят кога изтичат безплатните им хартиени винетки.

Силвия Терзиева - началник "Хора с увреждания и социални услуги", ДСП "Младост" - София, посъветва хората да дойдат 10 дни преди изтичане на винетката, за да не се образуват опашки.

През 2018 г. безплатни винетки са получили над 228 000 души с увреждания.