Ще бъде направен цялостен анализ на пенсионната система в България, за да се установят диспропорциите в нея и да се намерят решения за възстановяване на социалната справедливост.

Това увери министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на среща днес с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Амбициите на нашия екип са до края на годината да има интензивен диалог със социалните партньори по всички теми, свързани с труда и социалната политика. Целта е да се подготвят дългосрочни стратегически решения в тези сфери", заяви Шалапатова.

Тя подчерта, че разчита на анализи и експертиза от страна на социалните партньори по отношение на подобряване на качеството на живота на възрастните хора.

На свой ред президентът на "КТ Подкрепа" изтъкна, че все по-малко българи могат да отговорят на условията за пенсиониране в страната и очерта основни проблеми в социалното осигуряване.

Сред темите, които двете страни обсъдиха бяха още пазара на труда, доходната политика с фокус върху механизмите за определяне на минималната работна заплата и сумираното отчитане на работното време.

Според синдиката е необходим анализ на ефективността на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т. нар. еднодневни трудови договори. Оттам отбелязаха, че според тях те не решават проблема с липсата на работна ръка в сектора на селското стопанство.

В срещата участваха и заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова.

Разговорът беше част от поредицата срещи с всички националнопредставителни организации на работниците и служителите и на работодателите. След тях ще се начертаят сферите за общи действия.

Министър Шалапатова проведе среща и с ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Сред основните обсъдени теми бяха политиките за стимулиране на трудовата заетост и таргетирано социално подпомагане - насочено към най-нуждаещите се.

Повдигнати бяха и въпроси, свързани с борбата със сивия сектор, предстоящото транспониране на европейски директиви и развитието на социалния диалог.

Акцент в разговора беше и механизмът за определянето на минимална работна заплата съобразно европейските регламенти. "Имаме готовност да възобновим дейността на създадената работната група по тази тема и да инициираме предложения за промени", подчерта министърът на труда и социалната политика.

Двата екипа обсъдиха още възможности за предотвратяването на злоупотребата с болнични, както и активното включване в заетост на хората с увреждания.

Проблемите в пенсионната система у нас се очертаваха като обща тема на МТСП и всички социални партньори.

"Предстоящият анализ на състоянието на пенсионната система е сред основните приоритети на Министерството на труда и социалната политики. Имаме силна подкрепа от Европейската комисия за оказването на техническа помощ при изготвянето на анализа. Резултатите от него трябва да са готови до средата на 2024 г." посочи министър Шалапатова.