Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората се притесняват. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя посочи, че не се очаква сътресение в покупателната способност.

Разбираемо било защо е така плашещо влизането ни в еврозоната - това била нормална реакция, защото става въпрос за нещо ново. България може да черпи опита от вече 20-те страни, които са преминали към еврозоната и в които е имало същите страхове, отбеляза Шалапатова.

Тя обясни, че доходите, кредитите, депозитите ще се преизчислят автоматично в евро, а социалните плащания и пенсиите ще се закръглят в полза на хората.

Министърът счита, че използването на общата европейска валута създава много удобства, а основната цел е страната да стане още по-привлекателна за инвестиции.

Шалапатова посъветва хората да се доверяват на достоверни източници и да не се поддават на фалшиви новини и страх. Тя увери, че няма повод за притеснение.

Финансовото състояние в страната било добро.

Василев: Въвеждането на еврото би спестило много средства на България

Василев: Въвеждането на еврото би спестило много средства на България

Министърът на финансите Асен Василев в интервю за германското издание "Die Welt"

"Дългът ни към брутния вътрешен продукт е 22% - вторият най-нисък в ЕС, много по-нисък от допустимия 60% от БВП, бюджетният дефицит е 2,2% през миналата година, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран. Остава да изпълним критериите за ценова стабилност", отчете министърът.

Според нея, когато има спокойствие и устойчиви политики, една такава на пръв поглед непостижима цел като присъединяването към еврозоната е абсолютно реалистична. Предприемали се нужните мерки и за намаляване на инфлацията, и за информиране на населението.

Приемането на еврото кара близо половината българи да се чувстват несигурни

Приемането на еврото кара близо половината българи да се чувстват несигурни

Темата продължава да разделя обществото

Социалният министър напомни, че пенсиите се увеличават по швейцарското правило, което е заложено в закона.

Този инструмент до някаква степен цели да има адекватност на размера на пенсиите.

Тя открои като предизвикателства у нас застаряващото население и демографската характеристика на обществото.

"В България пенсионната система създава силно усещане, че не е стабилна, не е справедлива, размерът на пенсиите не е адекватен. Именно затова още от встъпването ни в длъжност, екипът на министерството решихме, че каквито и промени да предложим да направим, важно е да се вземе като решение въз основа на анализ. Затова стартираме този анализ, така че с решенията, които ще вземем вследствие на него, да се гарантира стабилна, по-справедлива и по-адекватна пенсионна система, която да върне доверието на хората", отбеляза Шалапатова.

Като проблем тя отчете ниското доверие на хората и много ниската мотивация да се осигуряват на пълния си доход.

Денков не вижда нищо фатално при отлагане на еврозоната след 1 януари 2025 г.

Денков не вижда нищо фатално при отлагане на еврозоната след 1 януари 2025 г.

Страната ни още не е покрила критерия за инфлацията

Министъърът посочи, че не се предвиждат сериозни стъпки от рода на увеличаване на вноската за пенсии. Било важно да се вдига не вноската, а финансовата грамотност.

"Ако в момента всички българи, които упражняват труд, се осигуряват на пълните си доходи, то приходите в системата ще бъдат изключително благоприятни. Тогава може да има разпределяне на по-голям ресурс", поясни тя и допълни, че в момента всяка следваща година националният бюджет дофинансира.

Относно предстоящата ротация Шалапатова заяви, че до момента не е получавала сигнали, че ще има промяна.

Тя обаче отбеляза, че дори да има смяна, се надява да има приемственост в диалога с хората.

По нейни думи все още не е ясно с колко процента ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници на терен. Тя декларира, че целта на министерството е цялостно "да се погрижат за хората в социалната сфера".

С "Единството е сила" България върви по пътя към еврото

С "Единството е сила" България върви по пътя към еврото

Приемането на обща европейска валута ще понижи инфлацията