Зачестяват инцидентите по Черноморието.

През почивните дни бурното море у нас взе няколко жертви. Спасителите предупреждават туристите да не предприемат сами спасителна акция, ако някой се дави пред очите им, съобщава БГНЕС.

По този начин преди дни мъж намери смъртта си при опит да извади от морето двама чужденци в Созопол.

Преди дни се разиграла особено критична ситуация за спасителите - двама души от обща компания влезли да се къпят в морето, но започнали да се давят. В опит да им помогнат, техни приятели попаднали в същата рискова ситуация.

Двама са се удавили в неохраняеми зони в Бургаско

Двама са се удавили в неохраняеми зони в Бургаско

Това са 40-годишна жена и 52-годишен чешки гражданин

Иван Георгиев от Института по водна безопасност заяви, че от 15 години спасителите не са имали такъв сериозен инцидент с групово давене - животите на осем души са били в опасност.

"Спасителите, влизайки да ги спасяват, се оказват с по двама на спасителния буй. В такива моменти плажът остава неохраняем, защото всички спасители в този момент са в морето", обясни Георгиев.

Независимо от проблема с намирането на спасителите концесионерите обещават спокойно лято.

Кирил Спасов от Асоциацията на концесионерите на морски плажове посочи, че всички плажове са обезпечени със спасители и медицински екипи.

От началото на сезона регулярно се вземат проби и за чистотата на морската вода - както от РЗИ, така и от независима частна лаборатории.

До края на август ще има по двама спасители на пост, след което концесионерите имат право поетапно да ги закриват.

От МВР уточняват, че всички случаи на удавяния от началото на сезона са станали или на неохраняеми плажове, или извън работното време на спасителите.

Мъж се удави в морето след скок от моста в Бургас въпреки забраните

Мъж се удави в морето след скок от моста в Бургас въпреки забраните

Това е вторият случай за седмицата