Граждански и експертни организации сезира кмета на София за създадения преди две години, но неработещ Консултативен съвет по пътна безопасност.

От "Спаси София", Сдружение "Велоеволюция" и Съюза на урбанистите на България настояват за спешни промени. Те припомнят, че целта на Съвета е да се обединят силите на неправителствените организации и експерти с представители на Столичната община за подобряването на пътната безопасност и намаляването на инцидентите и жертвите по софийските улици.

В отворено писмо до Йорданка Фандъкова се посочват редица дефицити на работата на Съвета заради "липсата на ангажимент на представителите на Столичната община за изпълняване на договорените по време на заседанията мерки, липсата на данни от страна на Пътна полиция и нередовните заседания".

Няма нормативна уредба за движението на електрически тротинетки

Няма нормативна уредба за движението на електрически тротинетки

Пускането на електрически тротинетки е прибързано и създава предпоставки за инциденти

Според трите организации съществуването на Консултативния съвет по пътна безопасност в този вид е безсмислено и безрезултатно.

Те посочват, че липсва реализация на обсъдените идеи за повишаване на пътната безопасност. В рамките на две години са реализирани едва две предложения и са изготвени едва два проекта, чиято реализация е замразена, заявяват организациите.

Експертите настояват кметът да предприеме спешни промени в работата на Съвета и да се увеличи ангажиментът на Общината в процеса.

От трите организации настояват да бъдат предоставени актуални данни от страна на Пътна полиция за катастрофите в София и да бъде изготвена Годишна оперативна програма с конкретни мерки за пътната безопасност, като ресорните зам.-кметове и подчинените им директори активно да се включват в работата.

Ако недостатъците не бъдат отстранени и представителите на Общината не се ангажират сериозно с пътната безопасност в София, организациите заявяват готовност да преразгледат присъствието си в Съвета.