Ситуацията с качеството на водата не е толкова драматична, колкото се представя. Това заяви пред БНР председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов във връзка с изследването на Асоциация „Активни потребители”.

Припомняме, че резултатите от изследването на асоциацията показаха, че питейната вода в България е пълна с нитрати, бактерии и високо съдържание на хлор. В проучването са анализирани 52 проби, които са събрани от 29 града. В 39 % от пробите (20 от 52) или в близо 50 % (14 от 29) от градовете, които са включени в проучването, има един или повече замърсители в питейната вода.

Иванов успокои, че върху питейните води непрекъснато се осъществява мониторинг. Той е категоричен, че в изследването на "Активните потребители" няма необходимата представителност. Иван Иванов подчерта, че не иска да омаловажава усилията и желанието на асоциацията да постави темата, но според него не трябва да се правят заключения на базата на 59 проби, които не са направени в акредитирани лаборатории.

ВиК операторите непрекъснато осъществявали мониторинг под контрола на здравното министерство. В случаите, когато има отклонения, те ставали всеизвестни. Все пак това не означавало, че няма проблеми по принцип. Иванов посочи, че отдавна е известно, че в някои региони има проблеми, най-вече с физико-химичните качества.