Гражданската инициатива „За чист въздух" не е получила отговор на свои питания, изпратени до министерствата на околната среда и водите и на отбраната, информира БНР.

Въпросите са свързани с обгазяванията на региона, както и с изясняването кой и защо по време на търг за мониторната станция на полигона „Змейово" е включил измерването на фосген, хлор, хлороводород и циановодород, както и защо на няколко пъти станциите край полигона отчитат наличие на фосген в атмосферния въздух.

Подготвя се Доклад за оценка качеството на атмосферния въздуха в Стара Загора за периода 2005-2009 година, затова е необходима точна информация какви боеприпаси се утилизират на полигона Змейово и в Баритна мина.

Станциите на и край полигона Змейово не са в обхвата на акредитация на Изпълнителната агенция по околна среда и няма писмена документация затова кога са калибровани, допълва Добринка Лолова от агенцията.

Още първите данни от работата по бъдещия доклад за качеството на атмосферния въздух показват, че фоновите стойностите на серния диоксид, например, са винаги ниски и само в определени дни рязко се покачват.

Това потвърждава залпови обгазявания с посока на вятъра север-североизток или север-северозапад към Стара Загора.