Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира "Реквием" от В.А.Моцарт на 12 април в Операта в Стара Загора, съобщиха от музикалния храм в града.

Последното произведение на Моцарт, което остава недовършено, ще бъде представено с участието на известните солисти на Операта - Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов и с участието на хора и оркестъра на Старозагорската опера, стана ясно след разговор между Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан и директора на културната институция Огнян Драганов.

Старозагорският митрополит Киприан е наместник на Врачанска епархия

Старозагорският митрополит Киприан е наместник на Врачанска епархия

Той бе 15 години викариен епископ

По-рано митрополит Киприян отслужи водосвет за здраве и успехи на Операта в Стара Загора.

"Обръщам се към всички, които сте в храма на Изкуството, на най-красивото изкуство - това е Операта. Гласовете, които са славословили идването на Иисус Христос на Земята са били ангелски. Ангелският хор е този, който величае. И ето, в този миг, човешкото сърце не може да остане равнодушно към тази радост - Бог се явява като глас, като славословие. Бог ни е дал глас да можем да общуваме, Бог ни е дал глас да търсим съвършенството. Можем да се стремим да търсим всеки път Истината, вярата в онова, което вършим, да можем да приобщаваме в онова, което Господ ни е дал и което ви е поверил. Поверил ви е да се грижите за човешките души", каза митрополит Киприян пред актьорите в залата.

"Знайте, че музиката е за интелигентните хора - те могат да я разберат, те могат да я почувстват, те могат да потърсят съвършенството", заяви Негово Високопреосвещенство.

През 1995 г. бъдещият митрополит Киприан (с рождено име Огнян Казанджиев) завърши НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора. От 2000 г. той е назначен и за диригент на представителния хор "Св. Софроний епископ Врачански" на Врачанска епархия.

Като Архимандрит Киприян е носител на голямата награда от Международния конкурс "Пееща душа" - гр. Бялисток, Полша. Той е носител е на грамоти и дипломи от Международния фестивал на православната музика в Поморие - 2004/2005 г., на Международния фестивал на руската църковна песен - 2002/2003 г. -София.

Епископ Киприан е новият Старозагорски митрополит

Епископ Киприан е новият Старозагорски митрополит

Роден е през 1976 година, носител на музикални награди у нас и в чужбина

За особени заслуги в развитието на църковно-обществения и културно-музикалния живот във Врачанска епархия и Врачанска област митрополит Киприян е удостоен с юбилейната значка - орден "Св. Софроний епископ Врачански".