Старозгорският митрополит Киприан ще бъде наместник на Врачанска епархия, съобщиха от Светия синод. Той ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до каноничното избиране на нов Врачански митрополит. Митрополит Киприан в продължение на 15 години е бил викариен епископ на Враца и добре познава делата на епархията.

Решението бе взето на днешното заседание на Светия синод след кончината на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, който почина на 26 декември 2016 г.

Епископ Киприан е новият Старозагорски митрополит

Епископ Киприан е новият Старозагорски митрополит

Роден е през 1976 година, носител на музикални награди у нас и в чужбина

След заседанието си митрополитите от Светия Синод начело с Българския патриарх Неофит, отпътуваха за Враца, за да участват в Опелото и погребението на новопреставилия се в Господа митрополит Калиник.

Новият Старозагорски митрополит Киприан временно управлява и Врачанската епархия

Новият Старозагорски митрополит Киприан временно управлява и Врачанската епархия

Досега той бе викариен епископ на Врачанския митрополит

Изборът на митрополит, съгласно устава на БПЦ, преминава в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще изберат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светия Синод.

На втория етап - т.нар. Каноничен избор - митрополитите от Светия Синод с гласоподаване ще изберат от тези двама епископи, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели, един, който ще бъде утвърден за нов Врачански митрополит и член на Светия Синод.