Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите стартират информационно-образователна кампания за опазване на горите от пожари.

Целта на събитията е да фокусира общественото внимание върху важността на темата, като в тях ще вземат участие предимно децата.

Кампанията ще се проведе по време на най-пожароопасния период на годината - през месеците юли, август и септември на територията на 15 областни центрове в страната. Чрез занимателни игри, децата ще се запознаят с правилата за пожарна безопасност, както и с щетите, които огънят нанася на природата.

Освен образователна, целта на мероприятията е общественото внимание, както и усилията на всички администрации и институции да бъдат обединени от темата за опазване на земеделските и горските територии от пожари. За тази цел на събитията ще бъдат поканени за участие представители на областните и общински администрации, регионални служби на ПБЗН, общински служби по земеделие.

Стартиращото събитие ще се проведе на 28 юни от 10 часа на територията на Природен парк "Витоша", в Детски екостационар "Белите брези". В игрите ще се включат повече от 60 деца от столични училища, които заедно с горските служители и огнеборците ще участват в гасенето на предполагаем пожар.

Специално за събитието са осигурени два противопожарни автомобила на Столична дирекция ПБЗН и Югозападно държавно предприятие, така че децата да се докоснат до истинската работа при гасене на пожари.

Лятна програма за децата с над 5000 безплатни занимания предлага МОН

Лятна програма за децата с над 5000 безплатни занимания предлага МОН

Активностите са различни в 28-те области на страната