Във вторник, 7 ноември, ще започнат тестовете на системата за предупреждение при бедствие BG-ALERT. Това обяви съобщи директорът на Пожарната (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов, цитиран от БНР.

Той уточни, че всеки ден сигналът ще получават жителите на различни области в страната. По думите му на 29 ноември ще бъде проведен национален тест.

Джартов поясни, че между 12:00 и 12:30 часа устройствата, които поддържат технологията SEO broadcast, ще получат такива съобщения. Той посочи, че съобщението е с определен надпис, който указва дали е BG-ALERT.

Комисар Джартов подчерта, че звука, който ще чуем е специфичен. Звукът е по стандарт, така че да може да привлече вниманието на всеки един от гражданите, който получава такова съобщение, предвид важността на тези съобщения, добави той.

Независимо от това в какъв режим са телефоните, те ще получат съобщението, което е с най-висок приоритет. Възможно е да има и по-стари устройства, които не поддържат тази технология, и те да не получат съобщението, каза още Джартов.

Припомняме, че миналата седмица абонатите на един от мобилните оператори получиха сигнал за тревога. Оказа се, че съобщението е било изпратено неволно по време на тестове на системата за ранно известяване.

Човешка грешка е причината за фалшивия сигнал за тревога

Човешка грешка е причината за фалшивия сигнал за тревога

Провеждан е предварителен тест на системата BG-ALERT за ранно предупреждение