Жителите на столичния квартал "Върбница" недоволстват от строежа на сграда в двора на 61-во основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", предаде БНР.

Според сигнал от местните жители скоро в двора на училището ще има нови блокове. Вече багер е започнал да заравнява бъдещата строителна площадка.

По думите на недоволстващите не е имало обществено обсъждане за изграждането на сградите. Според тях общината продава общинската земя. Според хората е имало подписка за почистването на дърветата на въпросното място, но не и за изграждането на строеж. Местните също така дочули, че на мястото ще бъдат изградени 7 блока.

Гражданите са категорични, че на мястото е по-добре да има детска площадка или спортни съоръжения, но не и блокове.

Главният архитект на район "Връбница" Симеон Симеонов потвърди опасенията на хората, че на мястото ще се строят сгради.

"Непосредствено пред блок 614 са имоти частна собственост. Не са отредени за зелена площ, а по Общия устройствен план попадат в жилищна територия за комплексно застрояване. Тук искам да обърна внимание, че планът за "Връбница-2" е одобрен с решение 6 по протокол на Столичния общински съвет от 2015 година и съответно е извършено обществено обсъждане, което е проведено на 27.10.2014 година. Най-вероятно за имота, който се визира, има издадено разрешение за строеж от Столична община за две жилищни сгради с 6-етажна височина", посочи Симеонов.

Архитектът обаче не можа да обясни как терените са се оказали частни при условие, че преди време на мястото е имало къщи. Къщите са били съборени и още тогава хората са били обезщетени с апартаменти.

Жители на "Бояна" скочиха срещу строеж на жилищна сграда в двор на училище

Жители на "Бояна" скочиха срещу строеж на жилищна сграда в двор на училище

Оградата на 52 ОУ "Цанко Церковски" не била поставена намясто